petak, 8. studenoga 2019.

VILENJAČKA KRV, Andrzej Sapkowski

Izdavač: Egmont, 2019.
3. knjiga Sage o Vješcu
[polj. Krew elfow
Prijevod: Mladen Martić


Kad se navikneš na formu nekog serijala, a znaš da nije sav pisan u istoj formi, pomalo se pitaš kakva te promjena očekuje - i hoće li ti se svidjeti. Srećom, niti u jednom fantastičnom serijalu koji revno čitam i pratim nisam imala problema s prijelazima iz forme kratkih priča u formu romana, niti obrnuto, pa tako ni s ovim. Geralt je iz kratkih priča prešao u roman na isti način na koji poteže mač - graciozno i sa stilom.

U prvom romanu, a sve skupa trećem nastavku ovog serijala, Geralt nastavlja budno paziti nad djevojčicom koju mu je prorekla sudbina. Malenu Ciri Geralt čuva i obučava na jedinom mjestu koje smatra dovoljno sigurnim za to (a i jedinom mjestu koje bi možda mogao nazvati domom) - Kaer Morhenu, utvrdi Vještaca.

Dok Ciri polako stasa i postaje pravom vješčicom, svi se pitaju gdje je, i svi su željni čuti priču o Vješcu i predodređenom mu djetetu, koja se lagano, uz pjesmu trubadura, već pretvara u legendu. Do Geralta glasine još ne dopiru, sve dok u Kaer Morhen ne stigne čarobnica Triss Merigold. Zahvaljujući Triss, Geralt uviđa da u Kaer Morhenu Ciri ne može dobiti sve ono što joj je potrebno da bi ostvarila svoj puni potencijal. Njega će Ciri morati ostvariti na drugom mjestu, uz Trissinu pomoć.

A za cijelo to vrijeme, strah od Nilfgaarđana potencira spremnost ljudi na nove sukobe. Novi rat i novo prolijevanje krvi čini se neizbježnim. Tko će se sve boriti, a tko gledati sa strane? Burna vremena stižu, i čeka se samo okidač koji će označiti njihov početak.

Započevši ovu knjigu, nisam imala osjećaj kao da sam netom prešla s potpuno drugačije forme u onu romanesknu. Radnja nije podijeljena u priče, ali jest u poglavlja, a poveznica između poglavlja ne razlikuje se toliko od one između priča u ranije dvije zbirke. Čitanje mi je bilo jednako pitko i u njemu sam uživala jednako kao i do sada.

Ono u čemu se ova knjiga malo razlikuje od onih prethodnih je to što ovdje Geralt nije uvijek centralni lik, iako je cijelo vrijeme prisutan u mislima i pričama drugih likova, pa ipak imamo osjećaj kao da sudjeluje u svemu što se događa, iako u tim događajiima nije i fizički prisutan. Osim toga, što se same radnje tiče, ovdje se ne događa mnogo toga. Ovaj sam roman više doživjela kao uvod u epsku priču koja tek slijedi. Poput lonca punog vode kojeg zagrijavaš i čekaš da voda u njemu proključa. To, dakako, ne znači da ova knjiga nije zanimljiva, dapače!

Nema ovdje toliko borbe, gadnih čudovišta i nemilosrdne akcije, ali ima tajanstvenih proročanstava, mutnih likova, intrigantnih događaja i zabavnih trenutaka. A dobili smo priliku upoznati i mjesto na kojem je stasao i sam Geralt, te još malo, mrvicu, zaviriti u njegovu prošlost i općenito mistiku koja okružuje ljude koji se bave njegovim zanatom. K tome, ovdje se, kao i u prethodnim knjigama, nalazi mnoštvo zanimljivih likova, od kojih neke već znamo, a neke tek trebamo upoznati. Ciri je lik koji je tek počeo stasati, ali već vidim da će mi biti jedan od najzanimljivijih. Kako i ne bi bila, kad joj je sudbina povezana s Geraltovom!

Već nakon prve knjige u serijalu bila sam sigurna da je to to - još jedan serijal u koji ću se zaljubiti do ušiju. Bome, i jesam. Svaki novi nastavak to mi samo potvrđuje. I svaki me oduševi! Jedva čekam iduć... oh wait! Tu je! :) Onda ću jednostavno nastaviti čitati. :D

______________________________ 

Kako do knjige: http://bit.ly/34H2n0s