subota, 18. ožujka 2023.

NAJGORI DAN U ŽIVOTU, Karen M. McManus

Izdavač: Profil, 2022.
[eng. You'll be the death of me]
Prijevod: Andera Pongrac

Karen M. McManus svojim se romanima specijalizirala za tinejdžerske trilere. Ovaj žanr možda djeluje kao nešto frivolno, ali baš te tinejdžerske godine sadrže i nešto opojno i zabavno - poput dobrog, sočnog trača - što morate pratiti čak i ako (se pravite da) vas zapravo ne zanima. Uz dodatak malo drame, pokojeg ubojstva i mrvice horora, KMM nam uvijek servira zagonetnu whodunnit misteriju, za koju ne morate biti u teen godinama da bi vas privukla.

Četvrti roman nastavlja u istom stilu, prateći grupu tinejdžera koji se (namjerno ili samo silom prilika) nađu na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Ovdje ih je troje: Ivy - superodlikašica i overachieverica koja se za roditeljsku pažnju neprestano natječe s bratom genijalcem, Mateo - buntovnik i srcolomac, koji poslije škole odlazi na posao kako bi pomogao mami priuštiti si skupe lijekove koji su joj potrebni, i Cal - umjetnički nastrojen autsajder, koji srce poklanja vječno pogrešnim curama.

Prije nekog vremena, ovaj je trojac bio trojac najboljih prijatelja, a jedan davni dan tijekom kojeg su markirali i pobjegli iz škole bio im je najbolji dan u životu. Cal je, nadahnut tim danom, nacrtao i vrlo uspješan strip. Sada, pritisnuti svatko svojim problemima, isti se trojac slučajno nađe na školskom parkiralištu i - zbog straha od suočavanja sa spomenutim problemima - impulzivno odluči još jednom zajedno markirati, za dobra stara vremena.

Nešto što je trebalo biti još jedan 'najbolji dan u životu' pođe po zlu kada slučajno nabasaju na mrtvo tijelo jednog od učenika iz škole, koji je također odabrao ovaj dan za mrakiranje, i to učenika koji je netom bio pobijedio Ivy u utrci za učeničkog predstavnika. Kad se vijest o ovome pročuje, činjenica da su Ivy, Mateo i Cal odabrali baš taj dan da markiraju učini ih i potencijalnim sumnjivcima u ubojstvu. Kako bi skinuli sumnju sa sebe, moraju saznati tko je to stvarno učinio, a dok to pokušavaju odgonetnuti, na vidjelo će isplivati i neke njihove dosad brižno čuvane tajne...

U usporedbi s prethodnim romanima KMM, ovom treba poprilično vremena da se zakuha, čemu ne pomažu baš i do sada najmanje zanimljivi likovi. Ipak, negdje nakon prve trećine romana, stvari se malo poprave, ubrzaju i postanu zanimljivije - u tipičnom KMM stilu. Obrati se počnu sve brže nizati, a potpuno neočekivani razvoji događaja posve preokrenu priču, eliminirajući sve sumnjivce i skrećući nam pažnju na neke posve nove, koji su čitavo vrijeme stajali u blizini, ali ih nismo dosad primijetili.

Kad se sve stvari razjasne, početno ubojstvo ispadne jedna vrlo razrađena operacija, počinitelj koje je netko na koga nisam uopće ni pomislila. Motivacija, iako univerzalna, mi je ostala malo spetljana, ali okej, ima smisla.

Ono što je R.L. Stineu uspjelo s teen hororima, Karen M. McManus i više no uspijeva s teen trilerima. RL ju, dakako, šiša s brojem romana, ali oboje imaju ono nešto što čini srž žanrova koje predstavljaju i za koje su se usavršili. Čekamo idući! 

__________________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3FxDmJY