nedjelja, 12. ožujka 2023.

GRAD OD MJEDI, S.A. Chakraborty

Izdavač: Mitopeja, 2023. (ARC)
1. knjiga Devabadske trilogije
[eng. The City of Brass
Prijevod: Vladimir Cvetković Sever

Džini, ifriti, maridi... Nekako se poklopilo da sam netom dovršila jedan serijal ispunjen ovim bićima islamske i arapske mitologije (radi se o Žaru u pepelu Sabae Tahir, kog zanima :)), da bi vrlo brzo potom uplovila u drugi, i zaputila se u Devabad - Grad od mjedi.

Grad od mjedi ne otvara svoja vrata odmah na početku, put do njega započinje u Kairu. Ondje se nalazi Nahri, mlada djevojka koja sredstva za život pronalazi izvodeći raznorazne, hm, podvale, predstavljajući svoje vidarsko umijeće puno većim no što ono doista jest, a povremeno se bavi i čistim lopovlukom i pokojom manjom prevarom. Iako Nahri doista ima sposobnost iscjeljivanja, tu sposobnost nije još posve shvatila niti isprobala sve njene mogućnosti. A kada tijekom izvođenja jednog egzorcizma (koji je trebao biti tek polu-podvala) Nahri slučajno prizove vatreno biće iz mitologije u koju baš i ne vjeruje, postaje očito da Nahri ima još neke sposobnosti - moguće i puno moćnije no što sluti.

Vatreno biće koje je prizvala drevni je džin odnosno deva, koji ju pomalo nevoljko spasi od horde gulova koji su je se spremali proždrijeti. Nakon početnog neprijateljstva, ovaj deva - imenom Dara - shvati da je Nahri puno više od odrpane prevarantice, a to su očito shvatili i još neki, budući da ju na svakom koraku neko biće pokušava uhvatiti i/ili ubiti. Kako bi ju zaštitio, Dara Nahri odvodi u Devabad - drevni grad džinova - gdje bi mogla doznati više o svom porijeklu i moćima koje ima.

Vrući pustinjski krajolici i kišne litice promiču Nahri i Dari pod nogama, dok oni pokušavaju živi stići u Devabad i dokopati se sigurnosti grada. Usput, iako isprva nevoljko i dosta svađalački, ovo dvoje likova vatrene naravi saznaju ponešto jedno o drugom te se u konačnici i sprijatelje. Njihovi razgovori jako su zabavni i dinamični te naprosto pršte od energije. I Dara i Nahri imaju zapaljiv temperament, pa prisni razgovori vrlo brzo prijeđu u razmirice, zadirkivanja i sarkastične primjedbe. A čitati ih je prava uživancija! :)

"'Radim u ljekarni... kao svojevrsna pomoćnica.'
'Sinoć si spomenula obijanje brava.'
Proklet bio, baš dobro zapaža. 'Katkad se laćam...
iznimnih... načina pospješivanja svojih prihoda.'
Džin - ne, deva, ispravi se ona - stisne oči. 'To bi, dakle, značilo da si nekakva lopuža?'
'To je vrlo skučen način sagledavanja cijele stvari. Radije se smatram majstoricom pipavih zanata.'"


Ova je priča ispričana iz dva kuta, a Nahri je tek jedan od njih. Drugi je Ali - princ vladajuće dinastije džinova, koji se u Devabadu priprema biti kaid (zapovjednik vojske) svome bratu, kada on naslijedi prijestolje nakon njihovog oca. Ali je konstatno rastrgan između odanosti obitelji, koja podržava trenutne podjele među džinovskim plemenima, i odanosti svojoj vjeri, koja nalaže kako bi sva plemena (a i bića mješanih rasa, čak i onih koje su pomiješane s ljudima) trebala biti jednaka. Iako se uvijek trudi napraviti pravu stvar, ponekad (češće no što bi volio) to jednostavno nije moguće, zbog čega Ali često ulijeće u razne neprilike i opasnosti.

Nejednakost i mržnja među džinskim plemenima vrlo je slikovito oslikana u ovom romanu, u kojem se mitovi, legende, uzbudljiva povijest džinova i trenutne dvorske intrige neprestano isprepliću. Targaryeni, Lannisteri i Starkovi, napravite mjesta za Deve, Gezirce i Agnivanšance. Možda nema zmajeva, ali tu su periji, rukovi i karkadani da naprave dodatni kaos kada ga već sami džinovi ne izazovu dovoljno. :)

Ako vam već mitologija i moćna bića iz arapskih legendi nisu dovoljna da poželite odmah uroniti u ovaj svijet, tu je i magija, kojoj su fantastični likovi ovdje više ili manje vični. A tu je i davni rat, čije posljedice još svi osjećaju, neprestano plešući na ivici novog sukoba. Odnosi među likovima intrigantni su gotovo kao i dvorske intrige koje neprestano bujaju, a Alija i Nahri nemoguće je ne zavoljeti - koliko god tvrdoglavi i nepromišljeni ponekad bili.

Svijet Devabada bogato je opisan i oslikan na svakoj stranici, a jednako je bogata i povijest džinovskih plemena i tajne koje čuvaju. Od prizemnih do maestralnih, ovaj je svijet ispunjen tajnovitim i moćnim bićima, čije osobine upoznajemo malo po malo, a priče nikad posve do kraja. Uvijek nešto ostane skriveno, kako bi se moglo razotkriti onda kada to uopće ne očekujemo.

Put do njega nije bio nimalo lak, i možda će trajati dulje no što to očekujete, no, Grad od mjedi definitivno je mjesto koje morate posjetiti. A za razliku od Nahri, nećete morati prizvati džina da biste to učinili. Samo ćete se morati malo strpiti - knjiga izlazi uskoro! ;)