četvrtak, 9. ožujka 2023.

OSTACI OBITELJI, Lisa Jewell

Izdavač: Mozaik knjiga, 2022.
Nastavak romana Obitelj s gornjeg kata 
[eng. The family remains]
Prijevod: Ira Martinović

Kad neka knjiga postane jako popularna, nekako se samo od sebe uvijek dogodi da fanovi zavape za nastavkom. Mnogi autori toj želji fanova udovolje, pa dobijemo i taj nastavak za kojim žudimo, za kojeg se onda prilično često ispostavi da bude totalni promašaj. Neki, ipak, uspiju biti dobri - čak jako dobri. Za mene, ovo je jedan od tih.

Lisa Jewell, kako je sama priznala, ne voli pisati nastavke, pa je i ovom dugo odolijevala. No, kako kaže, nakon nekog je vremena i sama dobila želju da likovima iz Obitelji s gornjeg kata da još malo prostora - da, na neki način, dovrši njihovu priču. Napokon, u ormarima s gornjeg kata ostalo je dovoljno kostura koje bi bilo dobro konačno zauvijek zakopati. A u Ostacima obitelji Lisa Jewell učinila je upravo to.

Libby i njenu novopronađenu obitelj pronalazimo ondje gdje smo ih i ostavili. Zloglasna kuća je prodana, a njeni bivši stanovnici nastavili su sa svojim životima. Čini se da sve ide prilično dobro - sve dok u Temzi slučajno ne ispliva još jedan davni leš, još jedna tajna kuće noćnih mora u kojoj je Libby rođena.

Dok policija pokušava razriješiti ovu tajnu, Libbyn ujak odlazi u mahnitu potragu za njenim ocem, a Libbyna majka, u strahu od onoga što bi mogao učiniti, juri za njim. Istovremeno se vraćamo još malo u prošlost, u kojoj se rasvjetljavaju još neki nerazriješeni događaji i okolnosti koje su do njih dovele.

Sve je skupa manje bizarno i šokantno od događaja u prvoj knjizi, ali ne i manje napeto - niti išta manje zanimljivo.

Rekla bih da se Ostaci obitelji bave upravo time - ostacima priče o naslovnoj obitelji, kojima je bio potreban nekakav završetak. Još uvijek razvezani konci ovdje su se svezali jedan za drugoga i u potpunosti uokvirili čitavu priču, dajući joj smislen i konačan kraj.

Dio likova i njihove postupke, kao i ono što ih je do tih postupaka dovelo, ovdje ćemo malo bolje razumjeti. Odrastajući u kući užasa, teško da je bilo tko od njih mogao postati savršeno normalna i uravnotežena osoba, ali kad sve uzmete u obzir, ne možete se ne diviti tome kako su se uspjeli othrvati demonima iz prošlosti i (manje-više uspješno) nastaviti sa životima.

Je li bilo potrebno napisati ovaj nastavak? Mislim da bi prva knjiga funkcionirala sasvim dobro i bez njega, ali, ako mene pitate, s njim funkcionira još bolje. Treba znati kada stati, da, ali treba pogoditi i kada je dobro da se priča još malo nastavi. U ovom je slučaju, za mene, ovo potonje bilo baš pravi pogodak.

________________________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/3yrzVk6