utorak, 21. srpnja 2015.

BEZBOŽNICE, Alex Marwood

Izdavač: Mozaik knjiga, 2014.
[eng. The Wicked girls]


Amber Gordon živi povučenim životom u malom turističkom gradiću u Engleskoj, u kojem su se nedavno počela događati mučna ubojstva mladih turistica. Jedne večeri, u zabavnom parku u kojem Amber radi kao šefica čistača, Amber pronalazi tijelo mlade žene, još jedne žrtve u spomenutom nizu ubojstava. Iako šokirana svojim pronalaskom, Amber puno jače strahuje od toga da će novinari, koji prate ove slučajeve, objaviti i njenu sliku kao osobe koja je pronašla tijelo te da će je netko nakon što vidi tu sliku prepoznati i otkriti njenu tajnu koju skriva već 25 godina.

Kirsty Lindsay radi kao slobodna novinarka, sretno je udana i ima dvoje djece. Istodobno, Kirsty skriva tajnu iz svoje prošlosti za koju ne zna ni njen muž ni njena djeca, ni itko drugi koga poznaje. Dobivši zadatak da za jedne novine izvjesti o najnovijem slučaju ubojstva u turističkom gradiću nedaleko od malog mjesta u kojem živi, Kirsty odlazi na mjesto događaja i pokušava saznati što više može. U tom pokušaju da se dokopa nekih skrivenih činjenica, Kirsty će nabasati na Amber, ženu koju je zadnji put vidjela prije 25 godina, kada su obje bile upletene u jedan događaj iz njihove prošlosti koji im je obilježio daljnje živote, i zbog kojeg im je zabranjeno da se ikada više sretnu.

Ova je knjiga kriminalistički triler, koji govori o jezivim slučajevima ubojstava žena i postavlja nam još jezivije pitanje - koliko dobro zaista poznajemo osobe u našem životu?

Činjenica je da većina ljudi skriva nešto za što ne želi da itko drugi dozna, bilo to nešto banalno ili nešto malo ozbiljnije. Amber i Kirsty primorane su svoj čitav život živjeti na taj način, skrivajući od drugih ono što se dogodilo kad su obje bile tek djeca, a što je ih obilježilo i otada nadalje im stubokom promijenilo živote. No, kad se ipak slučajno sretnu, ne mogu sakriti svoju znatiželju o tome što su radile i gdje su bile čitavo vrijeme otkada su ih razdvojili, koliko god im prijeti opasnost od posljedica ako se ikada dozna za taj njihov slučajni susret.

Dok čitamo, izmjenjuju se poglavlja u kojima doznajemo sadašnje događaje i poglavlja u kojima doznajemo događaje otprije 25 godina. Malo po malo, otkrivamo što se dogodilo i tko su zapravo Amber i Kirsty. Niz aktualnih ubojstava na početku se čini kao nepovezan slučaj nekog serijskog ubojice, zbog kojeg su se, igrom slučaja, Amber i Kirsty ponovno srele, ali kako dalje priča odmiče, saznajemo da postoji veza između sadašnjih ubojstava i Amberine i Kirstyne prošlosti, iako ćete tu vezu teško uočiti prije nego se sama pokaže.

Osim Amber i Kirsty, u romanu se pojavljuje još nekolicina likova od kojih svatko skriva neku svoju malu tajnu, zbog čega počinjemo sumnjati da je bilo tko od njih mogao na neki način biti upleten u ubojstva. Primjerice, tu je Martin, osebujni čudak koji u slobodno vrijeme uhodi pojedine žene, stvarajući u svom umu sliku o njima i sebi koja je miljama daleko od stvarnosti. Čim ga upoznamo, Martin je očit izbor sumnjivca, ali često oni najgori i najizopačeniji među nama nisu oni kod kojih je njihova izopačenost očita, već oni na kojima se ona uopće ne primjećuje.

Ono što dodatno doprinosti jezivosti priče je mjesto radnje - zabavni park - koje, u maniri pravih horora, sa svojim tunelima strave, labirintima ogledala i inim sadržajima samo po sebi služi kao mjesto koje nam može zalediti krv u žilama, pogotovo ako na tom mjestu vreba zloglasni serijski ubojica.

Unatoč dobroj radnji i napetoj priči, niti jedan od likova me se nije previše dojmio, niti mi se posebno svidio, no možda to nije ni bila autoričina namjera. Kad bih morala dati ocjenu ovoj knjizi, dala bih joj i više no solidnu četvorku, jer radi se o prilično dobrom trileru, ali čitala sam i bolje. Koju bi ocjenu knjiga zaslužila kod vas, pročitajte i procijenite sami.