nedjelja, 26. srpnja 2015.

PROBODEN, Thomas Enger

Izdavač: Fokus, 2015.
2. knjiga u serijalu o Henningu Juulu
[norv. Fantomsmerte]


Ako ste čitali 'Opečenog', 1. dio u serijalu o norveškom novinaru Henningu Juulu, znate da je ta knjiga završila jednostavno vapeći za nastavkom. Srećom, na nastavak nismo morali dugo čekati. 

Henning Juul još uvijek pati od posljedica požara u kojem je izgubio sina, a on sam zadobio opekline od kojih su mu sada ostali samo ožiljci. Juul ne prestaje sumnjati u to da je spomenuti požar netko podmetnuo, ali nikako se ne može domisliti zbog kojeg bi razloga to netko učinio. Njegove sumnje dobiju potvrdu kad ga nazove Tore Pulli, osuđeni ubojica, koji mu kaže da zna nešto o tome što se te noći kad je izbio požar dogodilo i da će tu informaciju s njim i podijeliti, ako mu Henning prije toga pomogne dokazati da je nevin.

Pred Henningom, koji očajnički želi doznati što Pulli tvrdi da zna, nalazi se nimalo lak zadatak. Da bi dokazao Pullijevu nevinost, Henning mora otkriti tko je onda pravi krivac za ubojstvo zbog kojeg Pulli sjedi u zatvoru, a da bi to otkrio, mora se vratiti unatrag na jedno još starije ubojstvo i otkriti detalje oko njega, i sve to na vrijeme za Pullijev priziv. Nagovoriti bilo koga od aktera u spomenutim slučajevima na pomoć gotovo je nemoguća misija, a vrijeme nemilosrdno istječe...

Druga knjiga o Henningu Juulu još je zamršenija i napetija od prethodne. Ovdje se ne radi o samo jednom, već čak tri povezana slučaja ubojstva o kojima je detalje vrlo teško otkriti, bez da i sam stradaš u tom procesu. Henning, ipak, ne posustaje, a vodi ga želja za otkrićem onog tko je odgovoran za smrt njegovog sina.

Henningov kolega Iver u ovom romanu dobiva malo više prostora i, od osobe koju je Henning prije prezirao, postaje netko na koga se sada može osloniti i koga počinje cijeniti. Iver je logičan izbor osobe kojoj se Henning može obratiti za pomoć, jer slučaj na kojem radi je previše kompleksan i zamršen da bi sve detalje o njemu uspio otkriti sam, i još u kratkom roku.

Jedina stvar koja ne 'štima' kod ove knjige je njen naslov - 'Proboden' - koji je potpuno promašen, ali to je ono što se neizbježno dobije kod prijevoda tuđih prijevoda. Nitko tu nije proboden, ni u doslovnom, ni u prenesenom značenju, ali, s obzirom da je knjiga prevedena s engleskog, a engleski je naziv 'Pierced', za promašeni naslov možemo kriviti Engleze. Originalni naslov na norveškom je 'Fantomsmerte', što znači fantomska bol, i ima smisla jer se odnosi na činjenicu da Henningu nedostaje sin, neprestano i u tolikoj mjeri da se osjeća gotovo kao da su mu odrezali dio tijela za koji on još uvijek osjeća bol iako tog dijela više nema (što i sam Henning spomene u razgovoru sa svojom bivšom ženom).

Bilo kako bilo, ova je knjiga napeta od početka do kraja, a zanimanje čitatelja održava želja za rješenjem slučaja na kojem Henning radi, kao i slučaja samog Henninga, koji se provlači kroz sve do sada objavljene romane o njemu. A iako je pomalo frustrirajuće u svakom romanu otkriti tek dijelić o tome što se dogodilo u noći požara u kojem je Henning stradao, to nas ujedno tjera i da sa sve većim nestrpljenjem iščekujemo sljedeći nastavak, kako bismo ga u trenu progutali. Ja sam već nestrpljiva. A vi?