subota, 11. srpnja 2015.

POSLJEDNJA PRVA SUPRUGA, Dorothea Benton Frank

Izdavač: Mozaik knjiga, 2014.
[eng. The last original wife]


Leslie i Wesley već su 30 godina u braku i imaju dvoje, sad već odrasle, djece, Charlotte i Bernieja. Bernie je u Katmanduu, gdje se bavi fotografijom, iako ga još nitko nije zaposlio, a jedino zašto zove kući je da mu otac pošalje još nešto novca. Charlotte je samohrana majka, koja se bavi prodajom nekretnina, iako još niti jednu kuću nije uspjela prodati, a svoje majčinske dužnosti rado će prebaciti majci, kako bi se mogla opijati u barovima na cjelonoćnim izlascima. 

Leslie nije nimalo zadovoljna svojom djecom, koja ju iskorištavaju kako god žele i mogu, a još je manje zadovoljna svojim suprugom, koji neprestano štedi na svemu i ima naviku neprestano joj naređivati i derati se na nju. Sada je, pak, još ostala i bez prijateljica na zajedničkim druženjima s prijateljima, jer se ona i Wesley druže s još dva para, a muške polovice tih dvaju parova, Paolo i Harold, svoje su supruge, Lesliene prijateljice, zamijenili s dvostruko mlađim barbikama. Videći u tome trend među Wesleyevim prijateljima, Leslie misli da je samo pitanje vremena kada će i ona biti zamijenjena za neku noviju, mlađu i prsatiju suprugu, zbog čega odluči da je bolje da svoj brak, s kojim je ionako nezadovoljna, jednostavno okonča odmah.

Wesley uopće ne shvaća oko čega njegova supruga diže toliku prašinu i uvjeren je da s malo grupne terapije kod psihologa sve mogu lijepo riješiti (iako mu nije baš drago što će za te terapije morati odvojiti svoj novac). Kako god bilo, nešto će se u njihovom braku ipak morati promijeniti, žele li riješiti međusobne probleme. Ali, prije nego što se to dogodi (ako se uopće dogodi), još puno problema čuči u prikrajku, spremni da ih zaskoče kad to najmanje očekuju...

Ovaj roman govori o braku i bračnim problemima, ali dodajući toj ozbiljnoj temi i malu dozu humora. Trend odbacivanja 'starih i dotrajalih' supruga za mlađe i novije modele koji prakticiraju Wesleyevi prijatelji ovdje je okidač koji usmjeri Leslienu pažnju na probleme u njenom braku koji su zapravo oduvijek bili ondje, samo sve do sada nije o njima razmišljala niti im dopuštala da joj dođu u fokus, nego ih je ostavljala da plutaju negdje sa strane, kao da bi, ako na njih ne obraća pažnju dovoljno dugo, mogli jednostavno nestati sami od sebe. Sad, što više promišlja o svom braku i gleda na sve čime nije bila zadovoljna u njemu u prošlosti, Leslie dolazi do pitanja koje joj se nameće samo od sebe: jesu li ona i Wesley zapravo uopće bili jedno za drugo? I koliko dugo, onda, to više nisu?

Priču nam naizmjence iznose Leslie i Wesley, svatko iz svojeg kuta gledanja i različito doživljavajući to što im se oboma događa. Leslie je smirena, odlučna, pametna i zna što želi, došla je do točke u svojem životu u kojoj joj je dosta da ju drugi uzimaju zdravo za gotovo i iskorištavaju, te želi promjenu, i želi odsada pa nadalje biti sretna i zadovoljna svojim životom. Wesley, pak, ne shvaća zašto se odjednom oko svega diže tolika frka, nevoljko prihvaća Lesliene promjene, još uvijek u nadi da će se ona predomisliti i da će sve vratiti na staro. Teško se miri s činjenicom da će mu se život promijeniti i neće više biti onakav na kakav je navikao te mu je potrebno jako puno vremena da se pomiri sa situacijom i konačno i sam uoči sve probleme koje je Leslie u njihovom braku već uočila. Nemoguće je, uzevši u obzir to kako se ponašaju ovo dvoje supružnika i kako doživljavaju jedno drugo, ne stati na Leslienu stranu i ne navijati za nju da dobije ono što želi.

Ovo je priča o jednom braku i njegovim problemima, koja će se mnogima činiti bliskom i poznatom, barem u nekom njenom dijelu i obliku. No, ovo je također i priča o prevladavanju tih problema, pronalasku rješenja, činjenici da život ne prestaje jednom kad uđeš u brak i da uvijek ima vremena za promjene koje će te konačno učiniti sretnom i zadovoljnom osobom.

Ovaj roman je ozbiljan kada to treba biti, s dozama humora ubačenim točno u pravoj mjeri i na pravim mjestima. On postavlja neka pitanja i pruža neke odgovore, realan je, zanimljiv i zabavan - po meni, pravo štivo za čitanje na odmoru ovog ljeta. (A prati ga i prava ljetna naslovnica. :))