četvrtak, 16. srpnja 2015.

OD PONEDJELJKA DO PETKA, Alice Peterson

Izdavač: Mozaik knjiga, 2014.
[eng. Monday to Friday man]


'Od ponedjeljka do petka' naziv je web servisa preko kojeg možete iznajmiti ako imate viška sobu u stanu ili kući i pronaći stanara za razdoblje, kako i sam naziv servisa kaže, od ponedjeljka do petka. Ovakve aranžmane često koriste ljudi koji žive izvan nekog grada (u ovom slučaju Londona), a rade u gradu i predaleko im je putovati na posao, a ne žele se seliti, pa stoga unajmljuju sobu za preko tjedna, dok vikende provode kod kuće.

Gilly je upravo odlučila svoju sobu viška iznajmiti putem spomenutog servisa, kako bi si malo povećala skromne prihode. Gilly radi kao prodavačica u antikvarijatu svoje prijateljice, kuću dijeli sa svojim psom Ruskinom, a svakog petka sudjeluje na druženju šetača pasa s kojima se sprijateljila na brojnim šetnjama parkom, naravno, sa psima. Nedavno se u njihovu ekipu uključio i Guy, simpatični tip s kojim je Gilly odmah 'kliknula', ali koji, na njenu žalost, već ima zaručnicu. 

Za kratko vrijeme, Gilly preko oglasa za iznajmljivanje sobe od ponedjeljka do petka uskoro uspije dobiti stanara, a on je usto i pravi komad! Jack, kako mu je ime, radi kao producent najgledanijeg talent showa u zemlji, a čini se kako nije ni imun na Gillyne čari. Ipak, postoji jedan problem. Naime, Jack vrlo malo priča o sebi i stalno izvrdava odgovore na pitanja o tome što radi i kamo ide vikendom. Gilly se uvjerava da se zbog toga ne treba brinuti, dok Guy misli da Jack nešto mulja.

Čini se da Gilly nikako nema sreće s dečkima. Prije pola godine ostavio ju je njen zaručnik Ed, i to malo prije no što su se trebali vjenčati, a sad je ovdje naizgled savršen tip, ali koji očito čuva neku tajnu koju joj ne želi otkriti. Nimalo ne pomaže ni to da uopće nije ravnodušna prema Guyu, kojem se Jack nimalo ne sviđa. Sve to čini jednu vrlo zapetljanu situaciju, koju tek treba otpetljati...

Jako zabavan roman, pun simpatičnih likova u kojima se lako prepoznati. Gillyne ljubavne i životne zavrzlame vrlo su duhovito opisane, često tjeraju na smijuckanje, a iako postoje i dijelovi u kojima vas Gillyni postupci mogu i naživcirati, većinom ćete suosjećati s njom i željeti da uspije. 

Likovi su raznoliki, vrlo simpatični i duhoviti. Lako ih je razumjeti i postaviti se u njihovu kožu, a o blesavim situacijama u koje upadaju zabavno je čitati. No, iako su komične, te situacije su i prilično realne i podsjetit će vas na slične situacije u kojima smo se svi mi sigurno jednom u životu našli.

Ukoliko tražite knjigu koja će vas zabaviti i dobro nasmijati, tzv. chick-lit je uvijek dobar izbor, a ova je knjiga upravo takva. Idealna za odmor i opuštanje, lagana, vrckava i zabavna, super izbor za čitanje na plaži.