utorak, 14. srpnja 2015.

DIVLJE U MENI, Sally Green

Izdavač: Mozaik knjiga, 2015.
2. knjiga 'Half Life' trilogije
[eng. Half wild]


U prvoj knjizi ove trilogije, 'Tama u meni', upoznali smo Nathana - dječaka, vješca, polutana čiji je otac zloglasni crni vještac, a majka bijela vještica. Doznali smo priču o vječnom sukobu crnih i bijelih vještica i na Nathanovom smo primjeru mogli vidjeti kako je to kad se nađeš između tih dviju suprotstavljenih strana. Nathan je pronašao, pa potom izgubio prijatelje, prvi se puta susreo s ocem, te je zbog svih događaja koji su prethodili i slijedili nakon tog susreta shvatio kako nije sve što je bijelo nužno i dobro, kao što ni sve što je crno nije nužno loše.

U ovoj knjizi, Nathan je odlučan u svojoj namjeri da pronađe i spasi Annalise, bijelu vješticu u koju se zaljubio, a koju je otela i začarala Mercury, crna vještica koja se ranije pretvarala da mu je saveznica. Nepovjerljiv zbog spomenute izdaje, Nathan se oslanja na pomoć jedine osobe kojoj još može vjerovati - svog prijatelja Gabriela, koji je ostao uz njega nakon svega i koji za njega gaji i neke osjećaje koji nadilaze prijateljstvo. U svom naumu da oslobode Annalise Nathan i Gabriel morat će se osloniti i na neke neočekivane saveznike, a njihov krajnji cilj postat će mnogo širi od Annaliseinog spašavanja i puno opasniji za izvesti.

Odmah ću vam reći da sam očekivala puno više od ovog serijala. Još prije no što je izašla prva knjiga, Sally Green potpisala je milijunski ugovor za njeno izdavanje, kao i za nastavke, te su čak i sva tri dijela trilogije odmah bila opcionirana i za filmsku ekranizaciju. Osobno, ne mogu reći da vidim išta tako spektakularno i genijalno u ovom serijalu što bi opravdalo toliku pompu koja se oko njega podigla. Za mene, ovo je solidan fantastični serijal o čarobnjacima, sa solidnom radnjom i prilično simpatičnim likovima, ali ništa puno više od toga.

I dok je prva knjiga bila dosta zanimljiva unatoč pokojoj stranici praznog hoda, možda zato jer smo u njoj tek počeli otkrivati svijet koji je stvorila Sally Green i upoznavati njegove stanovnike, druga je knjiga u meni nakon čitanja ostavila tek mlak i pomalo ravnodušan osjećaj.

Prije svega, ovdje je puno praznog hoda. Na prvih se stotinjak stranica gotovo ništa ne događa i dugo treba da se radnja pokrene. No, jednom kad se radnja pokrene i ubrza, ovaj roman zna biti i prilično napet i zanimljiv.

Moja glavna zamjerka ovdje je potpuno neuvjerljiva ljubavna priča Nathana i Annalise koja bi trebala biti ono što Nathana pokreće i tjera ga da nastavi sa svojim naumom do kraja. No, kao lik kojim bi glavni lik trebao biti opsjednut i toliko zaljubljen u nju da ga to tjera na nevjerojatne pothvate, Annalise je zapravo potpuno nezanimljiva, čak dosadna, bez ikakvog karaktera i bez ikakve uloge u priči općenito. Ni sam Nathan nije uvjerljiv u svojim osjećajima prema njoj, budući da je pomalo smeten i obuzet svojim osjećajima prema Gabrielu, koji u ovoj knjizi počinju izlaziti na površinu, a koje Nathan puno uvjerljivije iznosi. Nekako sam dojma da je Annalise ovdje tek toliko da bi postojao ljubavni trokut koji bi priču učinio zanimljivijom, iako je potpuno nezanimljivoj Annalise to prilično teško postići.

Spomenuta veza između Nathana i Gabriela, koja u ovoj knjizi počinje nadrastati njihovo prijateljstvo i produbljivati se u nešto što još ni jedan ni drugi nisu u stanju definirati ono je što čini ovu priču zanimljivom i drugačijom od drugih. Kako još niti u jednom sličnom serijalu za mlade nisam upoznala glavnog lika koji nije isključivo heteroseksualan, ovo je bilo ugodno iznenađenje i nešto što bi možda moglo pokrenuti trend stvaranja raznolikijih likova u drugim sličnim romanima i serijalima. A u usporedbi s Annalise, Gabriel je slojevit, kompleksan, simpatičan i vrlo zanimljiv lik, za kojeg, dođe li do toga da će Nathan morati birati između njih dvoje, ne možete ne navijati.

Volite li čarobnjake, magiju i fantastiku općenito, ovaj serijal nije loš izbor, iako nije baš ni toliko neviđen ni originalan kakvim ga se predstavlja. Druga je knjiga nešto slabija od prve, ali bit će zanimljivo vidjeti kako će se ova priča odviti do kraja, stoga ću ga nastaviti čitati. Ako zbog ničeg drugog, da nastavim navijati za Gabriela. :)