četvrtak, 2. srpnja 2015.

STRINDBERGOVA ZVIJEZDA, Jan Wallentin

Izdavač: Fraktura, 2012.
[šved. Strindbergs stjärna]


Erik Hall, rekreativni ronilac, prilikom zarona u jedan od napuštenih švedskih rudnika pronalazi truplo muškarca, vrlo dobro očuvano, za koje se kasnije ispostavi da je staro preko stotinu godina. Hallov pronalazak velika je vijest u medijima, a sam Hall uživa u slavi koju mu je njegov pronalazak donio. No, postoji jedna stvar koju Hall nije otkrio policiji, ni ikome drugome, a ta je da je na dnu rudnika uz leš pronašao još nešto - tajanstveni simbol ankh, izrađen od nepoznatog metala. Želeći se nekome povjeriti, Hall dogovara susret sa Donom Titelmanom, poznatim povjesničarom i simbologom, koji bi mu možda mogao objasniti značenje simbola kojeg je pronašao. Na nesreću, Hall prije Titelmana primi drugog tajanstvenog posjetitelja, a u vrijeme kad Titelman konačno stigne na mjesto sastanka, Hall je već mrtav - ubijen. 

Policija smatra Titelmana glavnim sumnjivcem za umorstvo Halla, a dok Titelman, uz pomoć žene koja se tajanstveno pojavila odmah nakon njegovog uhićenja i proglasila se njegovom odvjetnicom, pokušava dokazati da on nije ubojica, u cijelu priču upliću se i neki misteriozni tipovi iz njemačkog veleposlanstva, a samog Titelmana također, čini se, netko pokušava ubiti. Sve je, izgleda, nekako povezano sa simbolom koji je Hall pronašao u rudniku, a kojeg je Titelman neopazice uzeo iz Hallove kuće kad je došao na sastanak s njime i otkrio da je ovaj mrtav; simbolom koji je nekako povezan s njemačkim nacistima i nestalim švedskim istraživačima iz 1896. Pokušavajući ostati na životu, Titelman i njegova odvjetnica trude se otkriti pravog ubojicu Erika Halla, kao i razriješiti i misteriju simbola iz rudnika.

U ovom zanimljivom romanu isprepliću se povijest i fantastika. Glede povijesti, dio povijesti s kojim su povezani događaji u ovoj knjizi je 2. svjetski rat, konkretnije vladavina Hitlera i nacista, no glavni fokus ipak je na onom fantastičnom dijelu, otkrivanju značenja tajanstvenog simbola ankha i toga tko stoji iza smrti ronioca koji ga je pronašao. Postojanje tajnog bunkera koji je Hitler dao izgraditi, a o kojem se nagađa i teoretizira u mnogim književnim djelima koja se bave nacistima i njihovom ostavštinom, ovdje je dovedeno u vezu s natprirodnim elementima i misterioznim simbolima koji te elemente pokreću.

Glavni lik, Don Titelman, gotovo je kopija Dan Brownovog Roberta Langdona. Obojica se bave simbolima, u kasnim su srednjim godinama života, samci, posvećeni svojem poslu, bez ičeg značajnog u njihovim privatnim životima. Razlika je samo u tome što Titelmana prate neka mučna sjećanja iz prošlosti i djetinjstva koje je proveo s bakom židovkom, koja je bila zatočenica u koncentracijskom logoru, zbog kojih je postao ovisnik o tabletama. Kroz Titelmanova prisjećanja na njegovu baku i priče koje mu je pričala o svom zatočeništvu, doznajemo ponešto o surovosti života u koncentracijskim logorima i grozotama koje su zatočenici morali proživljavati iz dana u dan pod nacistima. Bakine priče utjecale su na Titelmana u toj mjeri da se specijalizirao baš za nacističke simbole i obilježja, i postao stručnjak u tom području.

Sličnosti s Brownovim trilerima ne prestaju samo na glavnom liku, i žanru - triler-misteriji - već se ogledaju i u radnji: i ovdje se pojavljuje ženska suputnica koja pomaže glavnom liku u nastojanju da nađeni (moćni) artefakt ne padne u pogrešne ruke, pri čemu njih dvoje razvijaju međusobnu naklonost, jureći po različitim gradovima i mjestima pokušavajući spriječiti potencijalnu apokalipsu. Ipak, unatoč svim sličnostima, radnja ostaje originalna, napeta i zanimljiva, a ona nadnaravna crta koja se ovdje pojavljuje ono je što poprilično razlikuje romane ovih dvaju pisaca.

Puno je toga ovdje povezano, povijesnog i fantastičnog, i zanimljivo je gledati kako se svi ti aspekti romana međusobno isprepliću tvoreći posve nevjerojatnu priču, kakvu u početku čitanja ne bi mogli ni zamisliti. Utrka s negativcima, koji su Titelmanu i njegovoj odvjetnici neprestano za petama, te utrka s vremenom nakon što se otkrije priroda simbola kojeg je Erik Hall pronašao u rudniku održavaju neprekidnu napetost i ne dopuštaju vam da prekinete s čitanjem. Jedino što me mrvicu razočaralo u cijeloj priči, je njen kraj, za koji imam dojam da se nekako odvio prebrzo i ostao mrvicu nedorečen. A ono što me malo začudilo je opće čuđenje svih likova kod susreta s pronađenim simbolom ankha, koji kao da taj simbol (baš njegov izgled, ne njegovu tajnovitu prirodu) nisu nikada prije vidjeli niti čuli za njega, a radi se ipak o prilično poznatom egipatskom simbolu vječnog života, za koji vjerujem da je široko poznat većini ljudi.

Ako volite Brownove trilere s Robertom Langdonom, vjerujem da će vam se svidjeti i ovaj Wallentinov s Titelmanom. Također, ako uživate u otkrivanju misterioznih simbola i tajnovitih dijelova povijesti, u koje je umiješano i malo fantastike, preporučam.