utorak, 22. ožujka 2016.

U MALU JE UŠA ĐAVA, Tisja Kljaković Braić

Izdavač: Profil, 2015.


Poznata slikarica, Tisja Kljaković Braić, u svojoj je prvoj knjizi s čitateljima podijelila zbirku memoara, svojih osobnih priča iz djetinjstva proživljenog u gradu Splitu tijekom osamdesetih.

Ova je zbirka neizmjerno duhovita, zabavna i nadasve iskrena. Ona je u stanju u svakome od nas pobuditi ne samo sjećanja na vlastito djetinjstvo i ljude u njemu, već i nostalgiju za vremenom toga djetinjstva, bez obzira da li se ono odvijalo u isto ono vrijeme kao i Tisjino.

Odrastanje, boravak kod djeda i bake na 'čuvanju', dječje nepodopštine, prvi dani škole, obiteljske 'mušice' i svi oni događaji iz djetinjstva koji zauvijek ostaju urezani u sjećanje; ljudi, situacije, mjesta, događaji... čitajući o svim Tisjinim sjećanjima na ono što je oblikovalo njeno djetinjstvo, nemoguće je ne prisjetiti se i vlastitog: svih komičnih situacija, nezaboravnih dogodovština i davnih anegdota koje se zauvijek pamte.

Lijepo se prisjetiti svega toga - odrastanja, vremena i ljudi, s nostalgijom pomisliti na ono 'kako je nekad bilo' i potom razmišljati o svemu što se otada promijenilo, kao i uvidjeti, sad kad se prisjetimo nekih stvari iz djetinjstva, koliko su nas baš te stvari zapravo oblikovale kao osobe.

Ova je knjiga namijenjena svakome tko želi još jednom uroniti u čari djetinjstva čitajući o čarima jednog drugog djetinjstva. Bilo da ste i sami odrastali u osamdesetima kao i Tisja, ili možda ranije ili kasnije, ili ste možda zapravo još uvijek u procesu odrastanja, svakako pročitajte ovu knjigu. Vratit će vas u djetinjstvo ili podsjetiti na neke stvari iz njega, ili će vam, pak, pokazati kako je to bilo kad su odrastali vaši stariji braća i/ili sestre, kad su vaši roditelji bili mladi, ili jednostavno kako je bilo odrastati u neko drugo vrijeme i na nekom drugom mjestu - više ili manje sličnom onom danas.

Nedavno je domaća TV serija 'Crno bijeli svijet', koja se također odvija negdje u osamdesetima, pobudila velik interes i pridobila velik broj gledatelja, što starijih, što mlađih. Ako ste i vi bili među njima, onda će vas ova knjiga također pridobiti. U seriji ste mogli vidjeti kako je to bilo u Zagrebu osamdesetih, a ovdje možete dobiti uvid u to kako je bilo u Splitu. 

Čak i da niste nostalgični za 'dobrim starim vremenima', ili za djetinjstvom općenito, sigurno ima nešto ili netko za kime ili čime bi ova knjiga ipak mogla probuditi nostalgiju u vama, bilo da je to ekscentrični susjed, pretjerano zaštitnički nastrojeni djed, bakina kuhinja ili nešto posve drugo. Pročitajte i saznajte. ;)