utorak, 22. ožujka 2016.

ŽELJEZNI ISPIT & BAKRENA RUKAVICA, Holly Black & Cassandra Clare

Izdavač: Egmont, 2014./2015.
1. & 2. knjiga iz serijala Magisterium
[eng. The iron trial & The copper gauntlet]


Serijal 'Magisterium' odvodi nas u novi čarobnjački svijet, koji premisom možda malo podsjeća na Harrya Pottera - radi se o dječaku, čarobnjaku, koji kreće u školu magije - ali izmaštan je drugačije, originalnim idejama dviju spisateljica koje već imaju pozamašnog iskustva u pisanju fantastičnih serijala za mlade.

Radi se o Callumu - Callu - Huntu, dječaku čarobnjaku koji dobiva poziv za pristupanje ispitu za ulazak u školu magije - Magisterium. Callov je otac pohađao tu školu, koju sada mrzi, i čije učitelje - majstore - krivi za smrt svoje supruge, Callumove majke. Call pristupa ispitu s jednom jedinom željom - da bude što lošiji i ne uspije upasti. Taj mu plan isprva sasvim dobro polazi za rukom, čak i bez previše truda, no unatoč tome, jedan od učitelja u Callumu vidi potencijal i odabere ga za svog šegrta.
 
'Željezni ispit' bavi se Callovim dolaskom u Magisterium, koji on, zbog očevih priča, vidi kao mračnu špilju punu zamki i opasnosti. No, već na prvim satovima Call otkriva kako je škola također i fascinantno magično mjesto, koje može biti ispunjeno i zabavom i dobrim stvarima. Call, do sada osamljeni samotnjak, u školi stječe i prve prijatelje - iritantnu bogatašicu Tamaru i beskrajno pristojnog Aarona. No, cilj škole nije samo da ih poduči magiji, kako ne bi kao nevješti čarobnjaci predstavljali opasnost i za sebe i za druge, već i da ih pripremi za nadolazeći sukob s Neprijateljem smrti - jedinim živućim čarobnjakom Makarom koji ima moć vladati elementom kaosa, a koji je ujedno i onaj koji je ubio Callovu majku. Učeći i pripremajući se za neizbježan rat, Call saznaje puno toga o magiji što do sada nije znao, ali i puno toga o samome sebi, kao i jednu tajnu koja će mu izokrenuti čitav život i apsolutno sve promijeniti...

U 'Bakrenoj rukavici' Callove avanture se nastavljaju. Magisteriumom kruži priča kako se netko sprema ukrasti magičnu rukavicu koja je u stanju ubiti Makara. Sumnja pada na Callovog oca, a na Callu je da dokaže, unatoč i pokojoj vlastitoj sumnji, da njegov otac to ne bi bio u stanju učiniti i da ne surađuje s neprijateljem. Vrijeme sve brže istječe, a Call mora uspjeti pronaći svog oca prije nego bude prekasno i prije nego što ga ubiju...

Majstorstvo pisanja Holly Black imali smo već prilike upoznati u serijalu 'Kronike Spiderwick', a ono Cassandre Clare u serijalima 'Instrumentarij smrtnika' i 'Paklene naprave'. Obje su spisateljice već prekaljene majstorice u pisanju fantastičnih serijala, no do sada se niti jedna od njih nije bila uhvatila jednog koji se bavi isključivo čarobnjacima, te su, izgleda, odlučile u tu se avanturu upustiti zajedno. Konačan rezultat je originalan, maštovit, napet i uzbudljiv serijal u kojem će uživati i mlađi čitatelji kojima je namijenjen, i oni stariji koji općenito vole uživati u čitalačkim putovanjima punim čarolija i magičnih svjetova.

Po prvi puta imamo prilike čitati o glavnom liku čija je sudbina htjela da on postane dio jedne magične zajednice - čarobnjačke škole - ali on to ne želi i svim se silama trudi postići da to izbjegne. Call pri tome ne želi, kao većina likova koji zbog nekih svojih posebnosti dospiju u središte pažnje, izbjeći to jer samo želi biti običan dječak, već je duboko uvjeren da se u onome što svi smatraju dobrim i korisnim zapravo krije nešto sasvim drugo, nešto zlo i opako. Naravno, kad jednom ipak uđe u Magisterium, on postupno biva razuvjeren, ali također i uviđa kako i s druge strane postoje stvari za koje ga uče da su ili crne ili bijele, ili dobre ili zle, a za koje Call zna da zapravo nikad nisu tako jednostrane.

Likovi su također sve samo ne jednostrani i jednostavni. I sam Call, glavni junak, koji bi po svemu trebao biti pozitivac u cijeloj priči, skriva i jednu svoju malo mračniju stranu; njegovi prijatelji, Tamara i Aaron, naglašavaju svoje dobre, ali ne skrivaju ni svoje loše osobine, a iritantni dosadnjaković koji Calla gnjavi od prvog dana - Jasper - ponekad ispadne kao i ne baš toliki gnjavator. Sviđa mi se to kako su likovi portretirani kao skup različitih osobina, i dobrih i loših, koje ih na prvi pogled mogu svrstati samo na jednu stranu, samo među crne ili samo među bijele, ali kad ih se dublje pogleda vidi se da ima tu puno više od onoga što možemo zaključiti samo na prvi pogled ili samo iz nekih njihovih postupaka.

Od trenutka kad ova priča krene (a to je već od prvih stranica), ona se ne zaustavlja. Događaji se nižu jedan za drugim, neprestano se nešto događa, nema praznog hoda. Call i njegovi prijatelji često upadaju u razne nevolje i iz njih se izvlače, što ponekad moraju činiti i u utrci s vremenom. Sve vrijeme dok ih pratimo, otkrivamo i dosta toga o magičnom svijetu u koji su smješteni, događajima koji su se u njemu zbili negdje u prošlosti i drugim zanimljivostima koje putem srećemo. Jedno je sigurno: čitanje ovog serijala zaista ni u jednom trenu nije dosadno.

Ako volite fantastiku, magiju, čarobnjake, maštovite svjetove i uzbudljive priče, ovaj vas serijal neće razočarati. Prevedene su tek dvije knjige, a serijal bi se trebao sastojati od njih pet. Samo, tko će ih dočekati? Već sad sam nestrpljiva. Pridružite mi se!