nedjelja, 15. srpnja 2018.

OKSA POLLOCK: POSLJEDNJA ZVIJEZDA, Anne Plichota & Cendrine Wolf

Izdavač: Lumen, 2018.
6. knjiga u serijalu o Oksi Pollock
[franc. La Dernière Etoile]
 

Fantastičan serijal o neobičnom skrivenom svijetu - Edefiji - koji je s našim, poznatim svijetom, uvijek u ravnoteži, i djevojčici koja je odabrana kao iduća čuvarica te ravnoteže u ovom je romanu stigao do svoga kraja. Šesti (i ujedno posljednji) roman u serijalu odvest će njegovu glavnu junakinju, Oksu Pollock, u najvažniju od svih dosadašnjih avantura.

Kako bi spasila oba svijeta - i Edefiju i Izvanjsko, a time i sve koje voli, Oksa se mora suprotstaviti zlom i veoma moćnom Orthonu - i poraziti ga. Ova misija spašavanja morat će se odviti na svim krajevima svijeta, a od Okse će tražiti da još jednom da sve od sebe (a i više od toga) kako bi pomrsila Orthonove planove. Srećom, Oksini su vjerni prijatelji jednako hrabri kao i ona sama, i zajedničkim će trudom pokušati stati Orthonu na kraj - koliko god da ih to koštalo.

Pred Oksom je ovdje puno toga NAJ: najvažnija avantura, najopasniji pothvat, najteže odluke i najneizvjesniji ishodi.

Serijal o mladoj Presvijetloj Oksi Pollock u relativno je kratkom vremenu osvojio čitatelje diljem svijeta. Iako su se autorice u početku mučile s odbijenicama od gotovo svih francuskih izdavača, Anne Plichota i Cendrine Wolf serijal o Oksi odlučile su izdati samostalno i lokalno podijeliti njegove prve primjerke zainteresiranim čitateljima. Ta se odluka pokazala vrlo dobrom, jer je golemi broj vjernih čitatelja i fanova Okse Pollock kasnije uspio natjerati i izdavače da konačno prepoznaju potencijal ovih romana i izdaju čitavu seriju, koja je do sada dosegla već šesti nastavak, postigla međunarodni uspjeh i opcionirana je za filmsku adaptaciju.

Ono zbog čega se velik broj mladih čitatelja zagrijao za ovaj serijal upravo je sama Oksa. Oksa je centralni, i naslovni, lik svakog od romana, djevojčica koja je izabrana da bude nova Presvijetla svoje domovine i tu domovinu dovede do novog razdoblja prosperiteta, ali ona je također i tipična tinejdžerica koju muče tipični tinejdžerski problemi i s kojom se mnogi čitatelji mogu poistovjetiti. Poput većine svojih vršnjaka, Oksa je ponekad hrabra, a ponekad neodlučna, ponekad neovisna, a ponekad joj je potrebna podrška i pomoć obitelji i prijatelja, koji su uvijek tu da joj to i pruže.

Originalna priča, zanimljiva magična stvorenja i simpatični likovi glavni su aduti ovog serijala, zbog kojih ga je lako zavoljeti. Puno se toga dogodilo otkako smo Oksu prvi put sreli, bilo je puno avantura, pobjeda i poraza kroz koje smo ju slijedili i puno promjena koje smo na njoj vidjeli. Oksine su pustolovine koji put bile brze i uzbudljive, koji put teške, koji put uzrujavajuće, no sve su te pustolovine od Okse načinile djevojku koja je sad i dovele ju na mjesto na kojem jest: u posljednju avanturu. Je li spremna za nju? Oksa ni sama nije sigurna, ali svejedno će se hrabro upustiti u što god da uslijedi. Na kraju, sudbina oba svijeta koja voli o tome ovisi.

Ovaj roman lijepo je zamišljeno finale serijala i sam serijal sjajno zaokružuje. U najuzbudljivijem nastavku do sad, sve maske padaju, na sva pitanja daju se odgovori, svi misteriji se rješavaju i sudbina dvaju svjetova dobiva konačan rasplet. Kako će se točno rasplesti, pročitajte i saznajte.