nedjelja, 1. srpnja 2018.

SAVRŠENI, Cecelia Ahern

Izdavač: Profil, 2018.
Nastavak romana 'Nesavršeni'
[eng. Perfect] 


Savršena Celestine North više nije savršena. Sad je daleko od toga, u bijegu pred vlastima i pred sustavom u koji je čitav svoj život vjerovala. A vlasti su, na čelu sa sucem Crevanom, koji ju je proglasio smrtnim neprijateljem društva, veoma željne što prije ju uhvatiti i ne prezaju ni pred čim da to i postignu.

Silom udaljena od obitelji i odbačena iz svog života i svega što joj je bilo poznato i gdje se osjećala sigurno, Celestine će pomoć i podršku morati potražiti na drugim mjestima. Odabrana kao simbol promjene u društvu koje je još uvijek previše uplašeno da tu promjenu započne, Celestine ne zna točno kome vjerovati, jer svi ju žele iskoristiti za neke svoje ciljeve. Ipak, postoji nekoliko ljudi na koje se uvijek može osloniti, a za sve ostalo pobrinut će se sama. Budućnost društva u kojem živi u Celestineinim je rukama, a ona je veoma odlučna u namjeri da tu budućnost osigura.

Nastavak distopijskog hita za mlade Cecelije Ahern uzbudljiv je roman, ispunjen akcijom, romantikom, prijateljstvom, ali i izdajama i prevratima. Iako se čitav roman odvija u prilično kratkom vremenskom razdoblju, puno se toga u njemu dogodi, da uopće nemate dojam da je prošlo tako malo vremena od događaja iz 'Nesavršenih'.

Celestine u ovom nastavku staje na čelo pokreta za promjenu, koji želi svima ukazati da ideal savršenstva koji njihovo društvo tako pomno njeguje i čije kršenje tako strogo kažnjava, zapravo ne postoji. Nitko nije savršen, ponajmanje vlasti koji se služe svakojakim trikovima i podlim djelima ne bi li osigurale da se provodi njihova volja, ma kakve bile posljedice i ma tko zbog toga stradao. Iako je često zbunjena i uplašena, onda kada je potrebno Celestine hrabro ustaje i svojim primjerom pokazuje drugima kako se treba boriti protiv ugnjetavačkog sustava. Djevojka koja je ne tako davno gajila jednaku privrženost savršenstvu kao sudac Crevan, sada shvaća da je živjela u nepostojećoj utopiji, prihvaća svoje nesavršenosti i spremna je zavoljeti ih, jer zna da ju upravo one čine osobom kakva doista jest.

'Savršeni' su sjajan nastavak 'Nesavršenih', kulminacija ovog serijala i njegov logičan, i sjajan završetak. Na sebi svojstven način, Cecelia je i ovdje ispričala životnu, romantičnu i posebnu priču na kakve smo od nje i navikli i kakve volimo čitati. Njen izlet u žanr distopije, ako mene pitate, rezultirao je samo uspjehom, i već se veselim njenim idućim izletima, njenim uobičajenim romanima ili - možda još jednoj distopiji? - što god napisala, znam da ću je s užitkom nastaviti čitati.