četvrtak, 5. srpnja 2018.

SVE ŠTO ZNAM O TEBI, Karen Cleveland

Izdavač: Profil, 2018.
[eng. Need to know] 


Kad si s nekim u vezi čitavo desetljeće, od toga dobar dio u sretnom braku, i kada zajedno imate četvero djece, pomisliš da nema toga što ne znaš o toj osobi. Da te ništa ne može iznenaditi.

Iznenađenje! Može.

Vivian Miller u dugom je i sretnom braku s Mattom. Matt je savršen otac, i savršen suprug. Razumije ju bolje od ikoga, i suosjeća s njom kada pati od previše stresa izazvanog napornim poslom. Viv je, naime, analitičarka CIA-e, dio protuobavještajne skupine koja pokušava razbiti mrežu ruskih agenata spavača u SAD-u. I na korak je da joj to i uspije.

Ali, kada konačno napravi taj posljednji korak, među fotografijama na kojima bi trebali biti ruski agenti Viv pronađe i fotografiju vlastitog supruga. Zašto je njegova fotografija ondje i kako se ondje uopće našla? Jesu li ga Rusi iz nekog razloga odabrali kao metu? Možda zbog nje? Ili... Ili njen suprug uopće nije onaj za koga se predstavlja.

Je li moguće dijeliti čitav život s nekim, bez da ga uopće poznaješ? Koliko zapravo poznajemo ljude koji su nam najbliži, s kojima mislimo da nemamo tajni? Je li opravdano zavaravati bliske nam ljude kako bismo ih zaštitili? Do koje granice?

Sva su ova pitanja pitanja na koja ćemo odgovore pronaći u ovoj knjizi. A kako više doznajemo o okolnostima u kojima se radnja u njoj odigrava, ti će se odgovori mijenjati. A baš kada pomislimo da smo konačno dobili onaj pravi odgovor, nešto će se dogoditi i uvjeriti nas da to još nije to. Ima tu još - još puno toga zbog čega ćemo nastaviti zagrizati u ovaj slasni književni kolač.

Prvijenac Karen Cleveland napet je špijunski triler, čitajući kojeg ćemo sumnjati u baš sve i svakoga, sa svakom stranicom sve željniji otkriti što se to tu, dovraga, događa. Nabijen pravom dozom akcije i misterija, ovaj roman neodoljivo podsjeća na TV seriju 'Homeland' (a ako ste pogledali zadnju sezonu te serije, podsjetit će vas još i više. Ruski agenti spavači i teorije zavjere? Zvuči poznato? Heck yes! :))

Knjiga je kratka, napetosti i uzbuđenja joj nikako ne nedostaje, zbog čega se jako brzo čita. Što je i dobro jer naprosto obiluje prevratima i cliffhangerima zbog kojih ju je teško prestati čitati. Neki su dijelovi možda predvidivi, ali se svejedno sjajno uklapaju u priču. Svašta možete pomisliti dok čitate ovaj roman, ali, budući da je autorica i sama provela niz godina radeći kao analitičarka u CIA-i, sigurno je da jako dobro zna o čemu piše.

Trileri su ove godine itekako popularni, a dobre stare špijunske igre između Amerikanaca i Rusa nikada se nećemo zasititi. Nek' vam je u slast! Dosvidanja :)