nedjelja, 1. srpnja 2018.

S ELEANOR OLIPHANT JE SVE U NAJBOLJEM REDU, Gail Honeyman

Izdavač: Znanje, 2018.
[eng. Eleanor Oliphant is completely fine] 


Prvijenac autorice Gail Honeyman i roman dobitnik književne nagrade Costa za najbolji debitantski roman 2018. godine priča je o neobičnoj mladoj ženi koja na svoj specifičan način pokušava nadvladati uobičajene životne prepreke.

Eleanor Oliphant tridesetogodišnjakinja je s ožiljcima na licu i duši. I dok se oni na njenom licu jasno vide, ožiljci koje nosi u sebi duboko su zakopani i Eleanor se strašno trudi potisnuti ih što ih dublje i na njih nikada ne misliti. Njen život sastoji se od niza rutina koje si je sama nametnula i zbog kojih joj se čini da je s njenin životom sve u najboljem redu. No, tu će rutinu nenadano prekinuti jedan starčić koji je doživio nezgodu baš u vrijeme kad je Eleanor odlazila s posla, u pratnji kolege Raymonda.

Nakon što pomognu starčiću, Eleanorini putevi sve se češće počnu križati s Raymondovima, a njen život u potpunosti ispadne iz kolotečine i počne vrludati za nju još neistraženim putevima srdačnih međuljudskih odnosa i pravog prijateljstva. Povučena i nepristupačna Eleanor počne se pretvarati u novu, otvoreniju osobu, koja joj se k tome i jako sviđa, ali prije no što uspije postati nova Eleanor, morat će se pomiriti sa starom Eleanor i duhovima prošlosti koje ta Eleanor nosi sa sobom.

Životno putovanje Eleanor Oliphant vrlo je zanimljiva, vrlo emotivna i na dijelove potresna priča o mladoj ženi koja je zbog načina na koji je odrasla i kako je odgajana izrasla u pomalo društveno neprilagođenu (ono što bismo najbolje zapravo mogli nazvati 'socially awkward') osobu.

Eleanor je ekscentrična, ali i vrlo draga, zabavna i zapravo predivna osoba, s kojom se bilo jako lijepo družiti. Drugi ju smatraju čudakinjom, ali kada pročitate Eleanorina razmišljanja o tome što je zapravo u svemu tome tako čudno - primjerice, kada na dar dobije balon Spužva Boba, Eleanor nema pojma što bi taj lik trebao predstavljati, a kada ju drugi nakon toga pogledaju s nevjericom jer im nije jasno kako netko još nije čuo za Spužva Boba, Eleanor se zapita zašto se popularnost žute poluljudske spužve s izbočenim zubima smatra normalnim, a nju gledaju kao čudnu - ne možete se ne složiti s njom.

Eleanorina priča je topla priča o prihvaćanju, prelaženju preko životnih prepreka i osobnom rastu i razvoju. To je također i priča o ljubaznosti, prijateljstvu i prihvaćanju drugačijih od sebe, ali i priča o nošenju s traumama iz djetinjstva i prevladavanju istih. To je snažna priča o snažnoj ženi, koja možda nije normalna u konvencionalnom društvenom smislu onoga što se smatra normalnim, ali ta njena ne-normalnost samo ju čini još boljom osobom i zanimljivijim likom.

U Eleanorinom životu nije sve fun & games, ima tu mnogo tuge i boli s kojom se ona teško nosi, ali njena je priča unatoč svim teškim situacijama veoma pozitivna, zrači vedrinom i nadom u bolje sutra. Eleanorina će vam priča pokazati kako prava ljepota dolazi iznutra, kako ti prijatelj ušeta u život baš onda kada ga najviše trebaš i kako se ponekad, iako ne izgleda dobro na prvu, sve ipak poklopi onako kako bi trebalo. Naravno, potreban je i određen trud da bi se to tako poklopilo, ali ništa nije nemoguće. Treba samo pokušati.

Svakako pročitajte ovu neobičnu priču i upoznajte Eleanor. S Eleanor nije baš sve u najboljem redu, ne odmah, ali bit će. Pridružite joj se na putu do toga.