srijeda, 4. srpnja 2018.

PRIČE O ČUDNOVATIMA, Ransom Riggs

Izdavač: Lumen, 2018.
[eng. Tales of the Peculiar] 


"Molim vas, uživajte u ovim Pričama - bilo bi najbolje pred vatrom što pucketa u hladnoj noći, s mrkomedvjedom koji hrče pod vašim nogama, no nemojte zaboraviti na njihovu osjetljivu narav te, ako morate čitati naglas (što toplo preporučujem), pobrinite se da vam je publika čudnovata."

Ove uvodne riječi riječi su Millarda Nullingsa, koji će svima vama koji ste se već imali prilike družiti s čudnovatim štićenicima gospođice Peregrine biti već poznat, a možda već i dobar prijatelj. Ako još ne znate tko je gđica Peregrine niti tko su njeni čudnovati štićenici, ne brinite, jer znanje o njima nije vam prijeko potrebno da biste uživali u ovoj knjizi (koja radnjom nije povezana s ostatkom serijala), ali, kad uhvatite priliku, svakako ih se potrudite upoznati. 

Priče o čudnovatima koje je Millard ovdje prikupio i same su čudnovate, lijepe su i bajkovite i donose još jedan dašak čarobnog čudnovatog svijeta pred naše željne oči. Kroz ove zanimljive i magične pripovijesti upoznat ćete čitav splet najraznolikijih likova, koji će vas osvojiti svojim najneobičnijim karakteristikama.

Među koricama ove knjige upoznat ćete, tako, skupinu veoma pristojnih i ljubaznih ljudoždera, jednu sasvim neobičnu princezu, djevojčicu koja se hrabro hvatala ukoštac s najužasnijim mogućim noćnim morama - i uvijek ih pobjeđivala, dječaka koji je poznavao jezik mora - i kojega je more slušalo, te još mnogo nadasve zanimljivih i neobičnih likova. A tu je također još i niz čudnovatih golubova, te fantastična priča o prvoj ymbryne, koja je meni osobno jedna od najdražih koje su ispričane u ovoj knjizi.

Uživala sam čitajući ovu zbirku priča o raznolikim čudnovatima s raznih dijelova svijeta, koja me, bar nakratko, vratila u svijet čudnovatih Ransoma Riggsa. Kao što sam već spomenula na početku, priče nemaju dodirnih točaka s originalnom trilogijom, svaka je priča samostalna priča s određenom poukom, sličnija kojoj od bajki braće Grimm nego priči o Miss Peregrine i njenim čudnovatim štićenicima. 

Također, ovu zbirku ne prate čudnovate fotografije, ali je prate jako lijepi čudnovati crteži i ilustracije. Iako radnjom ova zbirka nikako nije povezana s trilogijom o Miss Peregrine, neke ćete likove i naročito mjesta prepoznati kao ona koja su posjetili junaci spomenute trilogije ili su ih barem spominjali u svojim avanturama. 

Fanovi serijala, svakako pročitajte, a preporučam i svima ostalima koji vole bajkovite i poučne priče, pisane na najčarobniji mogući način.