srijeda, 14. siječnja 2015.

OPASNA ŠUTNJA, A.S.A. Harrison

Izdavač: Znanje, 2014.
[eng. The silent wife]


Tema ovog intrigantnog psihološkog trilera je preljub. Roman je pisan iz dva različita kuta gledišta, te je svako poglavlje naslovljeno, ovisno o tome iz čijeg kuta u tom poglavlju gledamo na priču, 'ona' ili 'on'.

'Ona' u ovom romanu je Jodi Brett, žena u četrdesetima, po zanimanju psihologinja, koja sa svojim klijentima radi od kuće, na nepuno radno vrijeme, i u nevjenčanom je braku sa svojim partnerom. Jodi je svjesna da ju partner vara, ali to joj ne smeta dok god se oboje pretvaraju da je sve ok i da se ništa ne događa, te dok god ništa ne utječe na njihovu ustaljenu rutinu življenja. Ipak, iako izvana ona daje dojam smirene osobe kojoj ne smetaju povremene partnerove nevjere (nakon kojih se on ipak svaki put vraća kući k njoj), što ju čitajući bolje upoznajemo, vidimo da se veliku većinu vremena Jodi trudi uvjeriti samu sebe da je sve baš onako kako bi trebalo biti, i da je sretna sa situacijom u kojoj se nalazi. Njen mir ipak će biti poljuljan onog trenutka kada ju partner odluči ostaviti, kako bi započeo pravu vezu sa svojom aktualnom ljubavnicom. Njegova odluka predstavlja veliki problem kod Jodi, ne samo u smislu povrijeđenih osjećaja, već i prekida ugodne rutine života, budući da, prema zakonima savezne države Illinois, u kojoj oboje žive, na nevjenčani brak gleda se kao na ništa više od obične ljubavne veze, a budući da je njen partner većinski vlasnik gotovo cijele njihove zajedničke imovine, Jodi prijeti opasnost od gubitka svega što posjeduje, kao i svega što voli.

Već spomenuti 'on' u ovom romanu Jodin je partner Todd Gilbert, građevinski poduzetnik, koji je u biti vrlo sretan u svom sigurnom i mirnom nevjenčanom braku s Jodi, te koji također uživa i u slobodi svojih povremenih ljubavnih afera. Njegova najnovija veza s Natashom, kćeri svog dugogodišnjeg prijatelja, koja je čak dvadeset godina mlađa od njega, u početku se čini različitom od ostalih afera i Todd je siguran da se ovaj put možda čak i zaljubio. Ipak, to ne znači da je spreman odustati od svog lagodnog i ugodno poznatog života s Jodi. Na neki način, Todd zaista istinski voli Jodi, zajedno su već preko dvadeset godina, ali ne zna kako se nositi s ovim novim osjećajima koje u njemu pobuđuje Natasha. Moglo bi se reći da je sasvim sretan i zadovoljan ovako, istodobno 'na dva kolosjeka', sve dok ništa ne remeti njegovu rutinu i život na koji se navikao. Natasha će ipak tu rutinu poremetiti, kad Toddu otkrije da je trudna, zbog čega će Todd napokon morati ostaviti svoj dobro poznati život u kojem uživa i iskoračiti van u nepoznato. Iako sretan što će dobiti sina, te iako i dalje uvjeren da voli Natashu, situacija u kojoj se našao mu nije baš po volji, a Natasha se pokazala kao ne baš tako savršena - odnosno ne baš tako Jodi, ono na što je navikao. No, Todd se ne može vratiti natrag, upao je u kovitlac događaja koji ga, htio-ne htio, nosi sa sobom, i Todd će se morati nekako snaći - ovoga puta sam, bez Jodine potpore na koju je navikao već dvadeset godina računati.

Način na koji je roman pisan - iz dva različita kuta gledanja obaju strana uključenih u posljedice koje nosi nevjera - vrlo je zanimljiv, a naizmjenično prikazivanje događaja iz jednog pa iz drugog kuta čini čitanje nekako dinamičnim i radnju napetijom. Posebno je zanimljiva ta psihološka analiza likova koja izbija iz svake stranice, a koja nam omogućuje da zaista vidimo što ih pokreće i zašto reagiraju tako kako reagiraju, čak i u trenucima u kojima nam njihovi postupci nisu baš jasni ili nam se s njima teško složiti. Središnji događaj oko kojeg se radnja vrti - preljub - čini se kao da je i sam jedan od likova, pasivan i inertan, ali svejedno postojan i sveprisutan.

Sami likovi vam se vrlo vjerojatno neće baš svidjeti - žena koja trpi partnerovu nevjeru jer ne želi, ili nema hrabrosti, istupiti van iz poznatog joj okruženja i serijski varalica, pomalo nezreo dječak u tijelu muškarca, kukavica koji radije ignorira sve posljedice svojih djela sve dok nije prekasno i one se ne riješe već nekako same od sebe - ali oni to ni ne pokušavaju. Roman nam pokušava prikazati zašto, u vezama, ljudi ponekad postupaju neracionalno, impulzivno, ponekad van svakog razuma, a ponekad uopće ne naprave ništa iz straha od izlaska iz vlastite ugodne rutine. 'Opasna šutnja' vrlo je dobro izabran naslov romana, jer sjajno prikazuje njegovu bit - da je ponekad pretvaranje da je sve u redu, izbjegavanje sukoba i nevoljkost išta reći što bi poremetilo tobožnji sklad koji smo si umislili da postoji u našim životima - vrlo loš izbor, koji može biti vrlo opasan i donijeti ozbiljne posljedice.