petak, 9. siječnja 2015.

MITOSIS, Brandon Sanderson,

Izdavač: Delacorte Press Ebook Edition, 2014.
[kratka priča iz serijala 'Osvetnici' (eng. Reckoners)]
 

Radnja ove kratke novele događa se nedugo nakon završetka romana 'Čelično srce'. Ako niste još čitali roman, nemojte pročitati sljedećih nekoliko redaka jer bi vam mogli previše toga otkriti o sadržaju i pokvariti užitak čitanja.

Nakon eliminacije Čeličnog srca, grad Newcago se restrukturirao i oformio novu vladu iz redova običnih ljudi, a osigurati sigurnost njegovih građana postao je novi zadatak Osvetnika. Svi se još navikavaju na novostečenu slobodu, a u grad svakodnevno dolaze novi ljudi koji žele svoj život nastaviti daleko od kontrole Epika. No, s jednim od pridošlica nešto je čudno, a kad se spomenuti pridošlica pred Davidovim očima podijeli na dvojicu identičnih ljudi, David shvaća da je u grad stigao i jedan Epik. I ne samo to, nego je došao
baš po njega - izazvati ubojicu Čeličnog srca kako bi preuzeo vlast u gradu. Epikovo ime je Mitosis, a budući da ima sposobnost dijeliti se na sve više i više jedinki svake sekunde, Osvetnici moraju dati sve od sebe kako bi brzo pronašli neku njegovu slabost i zaustavili ga - prije no što bude prekasno.

Ova priča nastavlja se u stilu prvog romana iz serijala, a iako je kratka, sadrži sve što i sam roman: puno akcije, brzog razmišljanja i djelovanja, uzbuđenja i napetosti. S obzirom na to da se radnja zbiva nedugo nakon kraja prvog romana, moglo bi ju se promatrati i kao njegovo dodatno poglavlje, neki epilog nakon epiloga. Uz to, pri kraju sadrži i zanimljivu referencu na roman koji slijedi, 'Firefight', što ima i jednu malu manu, a ta je da iščekivanje nastavka nakon čitanja ove priče može postati još nestrpljivije.

Idealna priča za prikratiti vrijeme za one koji ga nemaju baš puno, a zaželjeli su se malo akcije i/ili fantastike. Za ljubitelje fantastike, i ovog specifičnog serijala, ovo je nezaobilazno štivo. Čak i ako niste ljubitelji čitanja s ekrana, priča je dovoljno kratka da vam ne stvara muke i dovoljno zanimljiva da ju brzo preletite. Uživajte!