ponedjeljak, 26. siječnja 2015.

ŠUPLJI GRAD, Ransom Riggs

Izdavač: Lumen, 2014.
2. knjiga u serijalu Dom gđice Peregrine za čudnovatu djecu
[eng. Hollow city, Miss Peregrine's home for peculiar children]


Ako ste čitali Dom gđice Peregrine za čudnovatu djecu, znate da se radi o grupi neobične djece koja imaju još neobičnije sposobnosti, a koji žive skriveni i zaštićeni u vremenskoj petlji koju je za njih stvorila njihova čuvarica gđica Peregrine. Također znate da je knjiga potkrijepljena i neobičnim i vrlo zanimljivim starim fotografijama koje su autora i potaknule da priču napiše.

Ako još niste čitali gore spomenutu knjigu, što čekate? :)

Iako sam nestrpljivo očekivala nastavak, prije čitanja sam bila pomalo skeptična jer sam čula razne komentare kako se radi o znatno slabijoj knjizi od prethodne. Pa, mogu vam reći da se ja s tim uopće ne slažem, meni je 'Šuplji grad' jednako dobar kao 'Dom gđice Peregrine', možda je samo malo drugačiji.

'Šuplji grad' započinje u istom trenutku u kojem je prethodni nastavak stao. Štićenici gđice Peregrine, nakon štu svjedočili razaranju voljenog doma, kreću na put kako bi spasili svoju zaštitnicu, koja je još uvijek zarobljena u obličju ptice. Taj put ih vodi preko mora, kroz druge vremenske petlje, kroz ratom razoreni London, u opasne i nepredvidive situacije. Na tom putu usput sreću neke još neobičnije likove, prijatelje i neprijatelje, upadaju u zamke i vade se iz njih. Da bi pomogli gđici Peregrine, čudnovato društvo mora do kraja iskoristiti svaki atom svojih sposobnosti i svaki komadić svoje hrabrosti.

Neću vam previše toga otkriti, jer radnja se počinje odvijati (i komplicirati) već nakon prvih nekoliko stranica, a bilo kakav višak informacija mogao bi vam umanjiti užitak čitanja. Roman je napet, zanimljiv, vrvi živopisnim likovima i neobičnim situacijama, kao i prekrasnim čudnovatim fotografijama, koje se s pričom nadopunjuju.

U prvom je romanu možda bilo više toga za otkriti o samoj čudnovatoj djeci, glavnim likovima, vremenskim petljama i njihovom svijetu općenito. Ovdje je radnja usmjerena na cilj: spašavanje gđice Peregrine, dok sat za vrijeme u kojem je to moguće uspješno obaviti polako otkucava. Ovdje ima više sukoba, više akcije, roman je od početka do kraja u biti jedno užurbano putovanje kako bi se na vrijeme, i sigurno, stiglo do cilja. A na cilju će vas dočekati nešto potpuno neočekivano!

Ako ste voljeli 'Dom gđice Peregrine', bez sumnje ćete zavoljeti i ovu knjigu, više ili manje od prethodne, ovisno o vašem osobnom ukusu. A već spomenuti neočekivani kraj, po meni, jedina je mana ove knjige, jer nakon zatvaranja njenih korica, sad još nestrpljivije iščekujem izlazak trećeg dijela.