subota, 24. siječnja 2015.

PRIJE NEGO ŠTO ZASPIM, S.J. Watson

Izdavač: VBZ, 2013.
[eng. Before I go to sleep]


Zamislite da jedne večeri zaspite kao osamnaestogodišnjakinja, a slijedeće se jutro probudite kao žena u četrdesetima. Ne, nije riječ o nikakvoj magiji, vrijeme je i dalje prolazilo, ali vi ste nekako zaboravili čak 20 godina svog života. Zastrašujuće, zar ne?

Tako nešto dogodilo se Christine, glavnoj junakinji ovog romana. Christine se svako jutro budi ne znajući gdje se nalazi, ni s kim je. Zadnje čega se sjeća večer je kad je imala 18 godina i bila na studentskoj zabavi sa svojom najboljom prijateljicom. U sadašnjosti, ona je  debelo prešla četrdesetu, udana je za supruga kojeg se uopče ne sjeća, živi u kući koje se uopće ne sjeća i svaki dan mora iznova otkrivati svoj život. Dijagnosticirana joj je neka vrsta amnezije, a bolest je, čini se, neizlječiva. Amneziju je zadobila nakon nesreće koje se također ne sjeća. Zarobljena u granicama vlastitog sjećanja, Christine nema druge no učiti o vlastitom životu, svaki dan iznova, iz priča i sjećanja svog supruga. No, kad primi telefonski poziv od čovjeka koji se predstavi kao njen psihijatar, s kojim se navodno viđa u tajnosti, i u ormaru pronađe dnevnik koji je sama napisala na točno onom mjestu na kojem joj je psihijatar rekao da će biti, Christine počne sumnjati u istinitost svega što joj je suprug o njenom životu rekao. Te sumnje postanu još veće kada na koricama dbevnika vidi natpis koji je tamo napisala njena vlastita ruka, a koji kaže da ne treba vjerovati suprugu...

Napet i intrigantan, ovaj psihološki triler ne ispušta se iz ruku. Radnja je postavljena kao misterij koji pomalo otkrivamo svakom sljedećom stranicom koju pročitamo. Priča o vlastitom životu s kojom se Christine uopzna na početku romana, ona s kojom je upozna njen suprug, sa svakom sljedećom stranicom dobiva sve više rupa i sve manje smisla, a Christine je prisiljena polako i strpljivo otkrivati komadić po komadić svog života, i komadić po komadić sebe same. Otkrivanjem detalja o svom životu, ona otkriva i detalje o ljudima koji se sada u njemu nalaze, a čije se uloge iz trenutka u trenutak mijenjaju iz prijatelja u neprijatelje pa ponovno u prijatelje i obrnuto. Nikad ne znaš što bi se sljedeće moglo dogoditi i do čega će te najnovije otkriće odvesti, zbog čega je čitanje ove knjige nevjerojatno uzbudljivo, a napetost gotovo izvire van sa njenih stranica.

Tema je itekako zanimljiva i gotovo sigurno će vas natjerati da se zapitate kako biste se vi ponijeli u takvoj situaciji, u kakvoj se našla Christine. Odgovor je, naravno, vrlo teško pronaći, a i situacija u kojoj iznenada izgubiš gotovo pola svog života i više je no jeziva. Još je jezivije to što znaš da su ti sjećanja nadohvat ruke, pospremljena negdje u tvom vlastitom mozgu, ali zaključana i do njih je nemoguće doprijeti. Ja bih, vrlo vjerojatno, bila potpuno izbezumljena u takvoj situaciji, s kojom se Christine zapravo čak vrlo dobro nosi, iako i nju ponekad zna uloviti osjećaj potpune nemoći ili bezumne panike.

Ako tražite nešto uzbudljivo i napeto, ali ujedno i nešto što će vam dati o čemu razmišljati još danima poslije, našli ste pravu knjigu. Učitajte se!