nedjelja, 17. svibnja 2015.

PITAJ ALICU, Anonimna autorica

Izdavač: Znanje, 2014.
[eng. Go ask Alice]


'Pitaj Alicu' roman je u obliku dnevnika, pisan u obliku dnevničkih zapisa jedne tinejdžerice, koja prolazi kroz tipičnu adolescentsku krizu identiteta, probleme neuklapanja u okolinu u kojoj se nalazi i u kojoj odrasta, te osjećaj da ju nitko doista ne razumije. Nakon propale tinejdžerske veze s Rogerom, dečkom u kojeg je zaljubljena, Alica prolazi kroz naizmjenične valove depresivnog i entuzijastičnog raspoloženja, oduševljavajući se novim prilikama i novim sredinama, te nakon toga tonući u malodušnost kada promjene ne rezultiraju njenim očekivanjima. Nakon jednog tuluma na kojem joj podmetnu LSD, Alica otkriva svijet droge - slamke spasa koja joj može omogućiti bijeg od stvarnosti, barem nakratko. Iako čvrsto odlučuje da joj se ovo iskustvo s drogom neće ponoviti, Alica će uvidjeti da pobjeći od ovisnosti nije baš tako lako kako je mislila, a možda je i posve nemoguće.

Ovaj me roman uvelike podsjetio na 'Mi djeca s kolodvora ZOO' Christiane F., uglavnom zato što oba romana progovaraju o problemu ovisnosti mladih, iako je knjiga Christiane F. u tome puno detaljnija i opširnija.

Ono što je sjajno istaknuto u ovom romanu je to kako se lako navući na drogu, i kako u početku to uopće ne doživljavaš kao nešto opasno, čak ni značajno, već kao nešto što si 'tek toliko' probao da se malo zabaviš, a s čim možeš u svakom trenutku prestati. No, kao što svi znamo, to nije uopće tako. 

Ova knjiga uvelike se bavi i time zašto uopće jedna djevojka posiže za drogom. Za Alicu, droga ne predstavlja ništa drugo do bijega od stvarnosti na jednu večer ili na tek nekoliko sati, stvarnosti u kojoj nema osjećaj da se uklapa i u kojoj joj se sve čini sivo i grozno. Osamljenost je njen najjači poticaj da uzme drogu, jer se među šarenim svjetlima i halucinacijama koje droga u njoj izaziva ne osjeća tako sama i otuđena od okoline. No, ironija je upravo u tome da ju droga zapravo samo još više udaljava od svih koje voli, a što dalje ode, teže joj se vratiti natrag.

Možda je Alicinu osamljenost teško razumjeti s obzirom da smo navikli u današnjem svijetu Interneta i društvenih mreža biti u svakom trenutku povezani s bilo kim drugim bilo gdje na svijetu, pa da bi razumjeli Alicu treba njenu priču gledati u kontekstu vremena u kojem je napisana i u kojem se odvija, a to su 1970-e: godine kada nije bilo Interneta, Facebooka i smartphonea; ujedno 'lude' godine još uvijek aktualnog hipi pokreta, također godine u kojima se na drogu nije gledalo tako rigorozno kao danas.

Sam naziv ovog romana i opis ulaska u svijet droge vuče paralelu s djelom Lewisa Carrolla, 'Alisa u Zemlji čuda' - jer kao što je Carrollova Alisa uz pomoć kolačića 'Pojedi me' i napitka 'Popij me' dobila mogućnost ulaska u jedan sasvim novi svijet, tako i ova druga Alica čini to isto, ali uz pomoć tableta, dok se svijet u koji ulazi nalazi isključivo u njenoj glavi.

U ovoj knjizi nema toliko detaljno i naturalistički opisanog pakla droge kao što je to Christiane F. opisala u svojoj knjizi, ali je on svejedno vrlo jasno i realistično opisan i prenosi istu poruku: da jednom kad uđeš, teško ćeš ponovno pronaći izlaz. Sam kraj je šokantan, iako je zapravo realan, i nakon čitanja još ćete neko vrijeme sigurno nastaviti razmišljati o Alicinoj priči.