subota, 30. svibnja 2015.

DALAJ LAMINA MAČKA, David Michie

Izdavač: Planetopija, 2014.
[eng. The Dalai Lama's cat]


Kako jedna mačka postane baš Dalaj lamina mačka? MNJS, tibetanska dugodlaka mačka, svojim dužim imenom 'Mačka Njegove Svetosti', postala je Dalaj lamina mačka igrom slučaja. Neki su dječaci prodavali mačiće pokraj ceste po kojoj je u tom trenutku prolazio automobil kojim se Dalaj lama vraćao s neke konferencije. Prodavši sve ostale, dječacima je ostao samo jedan mačić, od kojeg su već bili odustali zaključivši da su sasvim dovoljno zaradili za taj dan. Sudbina spomenutog mačića bila bi puno gora da se nije upleo Dalaj lama, koji je iz automobila promatrao cijeli taj događaj, i poslao svog vozača da ga kupi. Mačić je, ispostavilo se, bio mačka, od tog dana poznata kao 'Mačka Njegove Svetosti', odnosno MNJS.

MNJS nam, u ovoj priči, iznosi, kako svoju, tako i priču o Dalaj lami, anegdote o njegovom životu i njegovim suradnicima, ali puno više priču o životu u Dharamsali, priču o budizmu, meditaciji i smislu života.

Mnoga promišljanja o životu, sreći, ispunjenosti i svijetu oko sebe proći će kroz živahan um ove simpatične mačke, a ona će nam ih na sebi svojstven način prenijeti i ujedno nas natjerati da se i sami zapitamo o svemu o čemu se i ona u knjizi pita, te da, zajedno s njom, ali ipak samostalno, na naša pitanja pronađemo pravi odgovor.

Nisam religiozna osoba, ali budizam kao religiju izrazito poštujem, možda zato što to nije teistička religija i od čovjeka ne traži da ju slijepo slijedi, već mu više daje neke smjernice i tjera ga da se neprestano propituje pokušavajući i sebe i svijet oko sebe učiniti boljim. MNJS nam sva svoja razmišljanja iznosi na isti način, nije nametljiva i čitatelju ostavlja da on sam odluči slaže li se s njom ili ne, te da na njena pitanja i sam pronađe neki svoj odgovor. Ukoliko vas zanima daljnje čitanje o budizmu i načinu na koji se on uklapa u moderni život, Michiejeva knjiga 'Budizam za prezaposlene: pronalaženje sreće u neizvjesnom svijetu', također u izdanju Planetopije, dobro je mjesto za započeti.

Lik Dalaj lamine mačke inspiriran je autorovom tibetanskom dugodlakom mačkom, koja je, kao i MNJS, imala mnogo imena, neka od kojih su iskorištena i u ovom romanu. Isto kao i MNJS, autorova je mačka također izražavala veliku ljubav prema meditaciji i mirnom životu, no, nažalost, preminula je prije završetka knjige koju je inspirirala. Unatoč tome, Michie kaže da mu je ona i dalje inspiracija u pisanju, što još dva kasnija romana o Dalaj laminoj mački dokazuju.

Bez obzira na odgovore koje ćete pronaći promišljajući o stvarima koje će Dalaj lamina mačka pred vama dovesti u pitanje, sigurna sam da ćete do jednog zaključka, kao i ja, sigurno doći - naime, nakon što vam MNJS ispriča o svim radostima, pa čak i tegobama njenog mačjeg života, gotovo ćete sigurno i sami poželjeti biti - mačka.

[Pozira za fotku: Loki :)]