petak, 15. svibnja 2015.

SEZONA KOSTIJU, Samantha Shannon

Izdavač: Profil, 2015.
1. knjiga istoimenog serijala
[eng. The Bone season]


Vrijeme radnje je 2056. godina, a mjesto radnje Scion (njegova londonska citadela). Doba je nove inkvizicije, a ovoga puta lov nije otvoren na vještice, već na vidovnjake. Svatko tko pokazuje ikakav oblik vidovitosti u svakom bi trenutku mogao biti uhvaćen i odveden. Kamo ih odvode i što se s njima poslije dogodi, nitko ne zna. Neki kažu da vidovnjake tako ubijaju. Kako god bilo, odvedene ljude više nikad nitko ne vidi.

Preostali vidovnjaci okupljaju se u zločinačke Organizacije, kako bi bili zaštićeni i kako bi mogli preživjeti. Organizacija ih dobro plaća, ovisno o vrsti vidovitosti, i štiti svoje članove, u zamjenu za usluge koje oni za nju obavljaju.

Paige je članica londonske Organizacije Sedam Pečata. Ona je onironautkinja, skakačica - jedna od najtraženijih vrsta vidovnjaka - jer ima sposobnost uskočiti u tuđe tijelo i obuzeti mu um. Jedne noći, pri povratku s posla, vlak podzemne željeznice u kojem se Paige nalazi zaustavljaju radi kontrole. Naravno, ne radi se običnoj kontroli karata, već posebnim odredima, budnosnicima, koji traže vidovnjake. Suočena s njima, Paige nema drugog izbora da se oslobodi i pobjegne nego da napadne dvojicu budnosnika, nakon čega jedan završi mrtav, a drugi izgubi razum. Paige uspije pobjeći, progonjena krivnjom što je usmrtila i ozbiljno ozlijedila dvoje ljudi, ali njen bijeg ne potraje dugo. Uskoro se nađe na meti cijelog odreda budnosnika, koji ju, iako se ne preda lako, uspiju uloviti.

Uhvaćena, Paige će konačno saznati kamo odvode sve vidovnjake - ali, tajna koja se krije iza lova na vidovnjake skriva nešto još strašnije i još gore nego što bi ikada očekivala...

'Sezona kostiju' fantastični je roman čija se radnja odvija u distopijskom svijetu ne tako daleke budućnosti, u kojoj je slika svijeta, doduše, malčice izmijenjena. Distopije su generalno u posljednje vrijeme vrlo popularan žanr, a kad je nešto toliko popularno i samim time se puno takvih naslova izdaje, teško je naići na nešto što nije 'već viđeno'. A ovo je upravo takav roman.

U potpunosti originalna, ova priča ne bavi se ni vampirima ni vukodlacima, pa čak niti preživljavanjem u post-apokaliptičnom svijetu - ne, u ovoj priči upoznat ćemo jednu sasvim novu rasu natprirodnih bića, kao i već poznate nam, obične ljude s neobičnim sposobnostima, ali onakvima o kakvima još nismo imali prilike čitati. A iako je roman karakteriziran kao 'young adult', u njemu mogu bez problema uživati čitatelji svih generacija.

Iako u svijetu predstavljenom u ovoj distopiji nije došlo ni do kakve apokalipse, svijet se ipak nalazi u jednom od svojih 'mračnih' razdoblja: doba je nove inkvizicije, otvoren je lov na vidovnjake, odnosno sve one drugačije koji se ne uklapaju u određenu 'normalnu' sliku svijeta. Postoji, dakako, i maglovito neodređena prijetnja čovječanstvu, o kojoj ćete malo-pomalo doznavati, kao i o tajnovitoj liniji obrane koja (zasad) tu prijetnju drži pod kontrolom. Ovaj roman krije puno iznenađenja, koja nisam ni slutila da ću otkriti kada sam ga tek počela čitati.

Glavni lik romana je Paige, koja me se izrazito dojmila i koja se dosta razlikuje od tipičnih tinejdžerskih heroina koje susrećemo u sličnim romanima (iako Paige, sa svojih 19 godina, nije više baš ni tinejdžerica). Paige je jaka, odlučna i brzo reagira, uporna je i ne odustaje od svojih nauma, čak i kada joj se ono što treba napraviti čini izrazito teškim. Iako je zbog svojih sposobnosti u stalnoj opasnosti od progona, zbog čega je nepovjerljiva prema svima koje ne poznaje, Paige ne upada u stanja malodušnosti i melankolije i čvrsto nastavlja ići svojim putem, zaobilazeći prepreke kako koja naiđe. Paige, ipak, nije imuna na vlastite osjećaje, pa tako i u ovom romanu postoji naznaka ljubavne priče, ali ta je priča u potpunosti u drugom planu i ne dominira radnjom. A ono što je još bolje - nema nikakvog ljubavnog trokuta, koji u posljednje vrijeme možemo pronaći u gotovo svakom ovakvom romanu.

Samantha Shannon navodno je zamislila ovaj serijal kao seriju od 7 knjiga. To se možda čini preambiciozno, pogotovo u današnje vrijeme kada je uobičajeno da jedna knjiga postane trilogija, a trilogija se razvuče (opravdano ili neopravdano) u još nekoliko dijelova što nekako u većini slučajeva 'razvodni' radnju i nerijetko i upropasti cijeli serijal - ali to će vam se činiti samo dok ne pročitate knjigu. Osobno, veselim se što ću još 6 puta moći čitati o Paigeinim avanturama. Druga knjiga već je vani, treba samo pričekati da dođe i do nas.