ponedjeljak, 24. kolovoza 2015.

ZAPISI JEDNOG SVODNIKA, Giorgio Faletti

Izdavač: Lumen, 2013.
[tal. Appunti di un venditore di donne]


U posljednje vrijeme u domaćoj književnoj ponudi može se pronaći zaista velik broj kriminalističkih romana i varijacija na taj žanr. U toj ponudi prednjače skandinavski krimići, koji nam donose različite priče i poglede na različite slučajeve serijskih ubojica i psihopata, mračne zločine nastale u još mračnijim zakucima umova tih monstruoznih ubojica. Ovaj je kriminalistički slučaj malo drugačije prirode, jer u njemu nailazimo na dobri stari politički motiviran zločin, potkrijepljen najstarijom od skrivenih ljudskih želja - onom za moći i novcem. 

Kako sam i sama fan krimića i kriminalističkih trilera, pa tako i onih opisanih u uvodnim rečenicama, ovaj mi je roman Giorgia Falettija došao kao dobrodošlo 'osvježenje' među dragim mi krimi-naslovima. Kažem 'osvježenje' jer mi je baš bilo zanimljivo odmaknuti se od uobičajenih tema gnjusnih ubojstava i shvaćanja kako funkcionira um serijskog ubojice i zakoračiti u svijet talijanskog krimi miljea iz 70-ih, gdje novac, moć i politički stavovi čine motivaciju za počinjene zločine, a baš svatko bi mogao spadati među one korumpirane, koristoljubive i ekstremno opasne.

Naslovni svodnik odaziva se na ime Bravo - zapravo, više nadimak nego ime - i prilično je neobičan izbor za svoje zvanje, budući da se bavi 'najstarijim zanatom na svijetu', a sam za taj zanat nema 'alata' jer su ga trojica napadača još kao mladića osakatili nožem. Bravo je pošteni kriminalac, ako takav paradoks uopće postoji. On je pametan, korektan prema djevojkama koje rade za njega i oprezan s obzirom na kriminalne krugove u kojima se kreće. Nikada ne postupa ishitreno i diskreciju uvijek stavlja na prvo mjesto, zbog čega si je i uspio stvoriti ime u svijetu kriminala. Također, nikome ne dopušta da ga zaista upozna niti dozna bilo što osim nužnih informacija o njemu, pa čak ni njegovo pravo ime. 

Sve se to promijeni kad u njegov život ušeta Carla, koja također želi raditi za njega, ali koja prema njemu pokazuje i neku osobitu naklonost na koju nije navikao, još više stoga što ni sam nije ravnodušan prema njoj. Situacija se zahukta kad jutro nakon Carlinog prvog 'posla', u kojem je sudjelovala s još dvije djevojke, te djevojke i njihove klijente pronađu ubijene, Carli nema ni traga ni glasa, a glavni osumnjičeni za cijeli masakr je Bravo, za kojim u potjeru kreće i policija i oni koji stvarno stoje iza pucnjave. Znajući da nema nikoga kome može vjerovati, Bravo mora sam dokučiti tko stoji iza svega, i to, po mogućnosti, prije nego što ga ubiju.

Radnja ovog romana napeta je i uzbudljiva, ali se ta napetost gradi postupno. Počinje sporije, upoznavanjem glavnog protagonista i svijeta kriminala u kojem se on kreće, te tako teče sve do jutra u kojem Bravo sazna za masakr prethodnoga dana. Od tog se trenutka stvari počinju odvijati ubrzano, lovci postaju lovine, a oni koje su do tada pokušavali uhvatiti započinju svoj vlastiti lov.

Posebno je zanimljivo pratiti povijesni okvir u kojem se radnja odvija, a u koji je Faletti sjajno uklopio događaje svog romana. Naime, vrijeme radnje su kasne 1970-e, vrijeme u kojem po Italiji ordinira paravojna organizacija Crvene brigade, koja je netom otela talijanskog premijera Alda Mora. Crvene brigade i spomenuta otmica, otkrit ćete, igraju ulogu i u događajima u koje se upleo Bravo u ovoj knjizi. Faletti je svojom paletom likova sjajno ukazao na stanje društva u Italiji u to doba, kada nitko nije znao tko mu je prijatelj, a tko neprijatelj, jer je svatko mogao biti prikriveni član Crvene brigade, pa čak i oni na visokim političkim funkcijama.

Način na koji Faletti piše pomalo naginje noiru, što mi se svidjelo jer volim taj žanr, a i zato jer se takav način pisanja sjajno uklapa u opće ozračje romana. Ako ste se, kao i ja, zaželjeli malo drugačijeg krimića, punog političkih spletki, potkupljivih suradnika i organiziranog kriminala, ovo je knjiga za vas. Napeta priča, puna prevrata i iznenadnih obrata, tijekom kojih krinke padaju, neprijatelji postaju saveznici, a saveznici izdajice...dodajte još tome i neobičnu, a na trenutke i pomalo nerealnu ljubavnu priču, i dobit ćete intrigantno štivo koje ne biste željeti propustiti.