subota, 1. kolovoza 2015.

KAKO SE ZALJUBITI, Cecelia Ahern

Izdavač: Profil, 2014.
[eng. How to fall in love]


Ova je knjiga još jedna u nizu bajkovitih ljubavnih priča kakve zna napisati samo Cecelia Ahern.

Glavni lik je Christine, žena koja je nedavno okončala brak u kojem je bila nesretna i koja radi u agenciji za zapošljavanje pomažući ljudima da nađu pravi posao za sebe, usput im pomažući i u rješavanju nekih drugih njihovih problema uz pomoć svojih polica prepunih knjiga o samopomoći koje vjerno čita. Kad jedne večeri prelazeći most Ha'penny na njemu ugleda čovjeka (Adama) koji upravo namjerava skočiti s mosta u smrt, Christine da sve od sebe da ga u tome spriječi sklopivši s njim pogodbu da odgodi svoje samoubojstvo i da joj vremena do svog rođendana da ga uvjeri kako je život divan i vrijedan življenja. Problem je samo u tome što je Adamov rođendan već za dva tjedna, a to je zaista jako malo vremena da nepoznatog čovjeka navedeš da se zaljubi u vlastiti život...

Unatoč temi samoubojstva koja se provlači kroz ovu knjigu, ona je duhovita i zabavna, te odiše nekakvom vedrinom, čak i na dijelovima u kojima se bavi malo mračnijim stanjima uma svojih likova. Likovi su simpatični i lako prirastu srcu, no imam dojam da je samo kod Christine prisutna nešto dublja karakterizacija, dok je Adam pomalo isklišejiziran kao tipična crna ovca u bogataškoj obitelji koji se ne slaže s ocem i ne želi se kao ostatak obitelji baviti obiteljskim poslom na koji ga tjeraju pa je zato nesretan. Čim doznamo njegovu priču, zapravo nam je jasno kako će ona završiti.

Unatoč predvidljivosti - pogotovo kraja - ovaj me roman neizmjerno zabavio svojim duhovitim dijalozima i uvrnutim situacijama u kojima su se igrom slučaja našli Adam i Christine, kao i sporednim likovima koji su svi odreda luckasti, svatko na svoj način, posebno Christineina obitelj. Već spomenuta vedrina i pozitivan ton kojim roman kao da odiše može vam malo razvedriti neki malo tmurniji dan, a obilje šaljivosti koja nerijetko prelazi u šašavost natjerat će vas da se tu i tamo (i kako radnja odmiče, sve češće) zasmijuljite.

Nećete tu otkriti neku veliku tajnu kako da si promijenite život i budete cijelo vrijeme u njega zaljubljeni, ali ćete se podsjetiti da uvijek postoje neke male stvari na koje često zaboravimo dok se utapamo u crnilu svojih mračnih misli, a koje su, samo da ih se malo češće prisjetimo, sposobne to crnilo u trenutku rastjerati.