četvrtak, 6. kolovoza 2015.

SAVRŠENI ZLOČIN, Caroline Graham

Izdavač: Znanje, 2014.
4. knjiga u serijalu Umorstva u Midsomeru
[eng. Written in blood]


Svatko od vas je, ne sumnjam, ako već ne gledao, onda sigurno čuo za sjajnu TV seriju 'Umorstva u Midsomeru', čiji je glavni protagonist viši inspektor Barnaby. No, tek od prije dvije godine imamo prilike čitati jednako sjajne knjige autorice Caroline Graham po kojima je spomenuta TV serija snimljena. Graham je napisala sveukupno 7 knjiga o inspektoru Barnabyu, a 'Savršeni zločin' 4. je po redu među njima.

Slučaj je sljedeći: u malom gradiću u Midsomeru svaki se mjesec sastaje skupina pisaca amatera, kako bi raspravljala o onome na čemu trenutno rade i pisanju općenito. Često šalju pozive slavnim renomiranim piscima da ih posjete i budu gosti predavači prilikom njihovih susreta, ali rijetko koji taj poziv i prihvati. Pri posljednjem susretu, skupina je odlučila kao gosta predavača pozvati poznatog pisca Maxa Jenningsa, čemu se tajnik skupine, Gerald Hadleigh, protivio, iako se naposlijetku morao složiti s većinom. Jennings pristaje doći, a večer nakon njegovog posjeta Geralda pronalaze ubijenog. Slučaj odlazi u ruke inspektora Barnabya, koji uz pomoć svog narednika Troya započinje zahtjevnu zadaću otkrivanja ubojice i onog što se stvarno dogodilo te večeri.

Slučaj umorstva o kojem je riječ u ovoj knjizi vrlo je zapetljan slučaj, u kojem je, što se više detalja o životu Geralda Hadleigha otkriva, motiva za ubojstvo napretek, a potencijalnih počinitelja također ne manjka. Sam Gerald je čovjek-misterij, povučen, nedruželjubiv, koji je svojim poznanicima malo toga o sebi otkrio, a bliskih prijatelja nije ni imao. Da bi otkrili tko ga je ubio, Barnaby i Troy prvo moraju otkriti tko je on uopće bio.

Skupina pisaca amatera čiji je tajnik bio ubijeni Gerald Hadleigh sastoji se od najrazličitijih likova, od kojih je svatko osebujan na svoj način, i svatko je detaljno okarakteriziran. Otkrivajući događaje u večeri ubojstva, i one koji su toj večeri prethodili, doznajemo više o svakome od likova, a neke od njih upoznajemo i na posve nov način. Odnosi među likovima variraju od prijateljstva do netrpeljivosti, te što više saznajemo o njihovim životima, jasno nam je da svi oni skrivaju neke svoje tajne, koje mogu biti manje ili više povezane s Geraldovim ubojstvom.

Ovo je pravi engleski krimić kojeg se ne bi postidjela ni kraljica krimića Agatha Christie, iako Barnaby karakterom nije toliko osebujan kao Poirot, već je više nalik gospođici Marple - pristupačan i jednostavan, oštrog uma i visoke inteligencije, smiren i cijenjen u društvu. Otkrivanje detalja o ubojstvu Geralda Hadleigha i životima onih koji su ga poznavali držat će vam pažnju od prve do zadnje stranice, a povremeni duhoviti dijalozi i sarkastične primjedbe narednika Troya tu su da u pravom trenutku malo razbiju napetost trenutne situacije.

Uživala sam čitajući ovu knjigu, a jedina stvar koja bi me s vremena na vrijeme malo zasmetala je pomalo čudnovat prijevod na određenim mjestima, gdje mi se čini da su određeni tipično britanski izrazi i fraze prevedeni doslovno, čime se izgubilo njihovo stvarno značenje i zbog čega se taj dio teksta nekako ne uklapa u ostatak. Ono što mi je, pak, zbilja 'upalo u oči' je dio dijaloga između Barnabya i Troya, u kojem jedan od njih dvojice spomene mačku po imenu Tibbles, koju je prevoditelj označio fusnotom navodeći da se radi o mački iz knjiga o Harryu Potteru, što je potpuno netočno. Svatko tko je čitao Harrya zna da mačke tog imena nema niti u jednoj od knjiga, tim više što je ova knjiga napisana 1994., a prva knjiga o Harryu izašla je tek 1997. (Usput, provjerila sam Tibblesa - radi se o mački koja je bila nečiji kućni ljubimac, i za koju se navodno smatra da je pojela zadnji primjerak novozelandske vrste ptice carić, čime je ta vrsta ptice izumrla. Informacija koja se dobije jednostavnim guglanjem.)

Čudnovati prijevod na stranu, volite li krimiće, ova knjiga (i čitav ovaj seijal, kad smo već kod toga) je nezaobilazno štivo. Volite li intrigantne priče o naizgled sasvim običnim ljudima, otkrivanje brižno skrivanih tajni i veza između naizgled nepovezanih događaja, ovo je također knjiga za vas. Pročitajte, nećete požaliti.