ponedjeljak, 3. kolovoza 2015.

KAO NIKAD U ŽIVOTU, Cecelia Ahern

Izdavač: Profil, 2013.
[eng. The time of my life]


Lucy Silchester uporno ignorira svoj život, začahurena u svom malom mjehuriću od laži koje je drugima ispričala o sebi. No, kad dobije obavijest da se pojavi na hitnom sastanku sa svojim Životom, Lucy shvaća da neće moći nastaviti dalje kao do sada - stvari će se morati promijeniti. Točnije, ona će morati promijeniti svoj život - popraviti ga. Sam Život u tome će joj pomoći, ali ima i jedna caka - Lucy mora prestati lagati i početi govoriti samo istinu, što će joj se pokazati težim no što je mislila...

Fan sam Cecelije Ahern, njenih bajkovitih i pomalo fantastičnih priča, od kojih, pišući svojim jedinstvenim stilom, svaku uspije učiniti prepoznatljivom, ali opet drugačijom od svih ostalih njenih priča.

Ova se knjiga, pak, poprilično razlikuje i od svih ostalih njenih knjiga, ali čak je drugačija i stilom pisanja i izborom likova. Iskreno, da nisam znala da čitam knjigu Cecelije Ahern, da mi je netko dao ovu knjigu na čitanje bez da je spomenuo autora, pomislila bih da ju je napisala Sophie Kinsella ili neka druga spisateljica, koja je u svojim romanima sklonija ovakvim likovima.

A ti likovi su, počevši od glavne protagonistice, Lucy Silchester, izrazito skloni sarkazmu, često bez dlake na jeziku, ne skanjuju se sočno opsovati ili ishitreno se ponašati, udovoljavajuči vlastitim trenutačnim hirovima. Ne kažem da su sve te njihove osobine nužno loše, samo sam navikla takve likove češće viđati u tipičnim zabavnim chick-lit romanima, a manje u bajkovitim pričama kakve inače piše Ahern.

Ona nadnaravna, bajkovita nota koja je postala obilježje Aherničinih romana, pojavljuje se i ovdje, u liku Lucynog života koji je utjelovljen u tijelu običnog čovjeka, svojevrsnog 'administrativnog službenika' koji se brine za život osobe koji mu je dodijeljen. Taj Život i njegova osoba funkcioniraju nekako kao dvije polovice istog entiteta, odnosno ponašanje jednog utječe na život onog drugog i obratno. Takav koncept je zanimljivo zamišljen, ali u romanu je često prikazan kao banalan odnos dvoje mušičave djece koju je netko zadužio da naprave zajednički projekt za školu - puno svađe, mirenja, druženja, zafrkavanja, tvrdoglavih ispada i razmirica, iz čega svega na kraju ispadne kakvo-takvo prijateljstvo.

Sam roman je zabavan i duhovit, iako me se od svih Aherničinih romana najmanje dojmio. Ne znam, možda sam od nje očekivala priču koja je više u njezinom 'stilu', ili me Lucy možda ipak na trenutke mrvicu previše naživcirala svojom općom nesposobnošću da se trgne iz apatije u koju je bacila svoj život i promijeni nešto ili da barem prestane histerizirati oko bivšeg dečka kada je već odmah na početku čitatelju savršeno jasno da ju on više ne zanima i da to čini bez razloga.

Moj krajnji dojam o ovom romanu je da je on jedan tipični zabavni chick-lit, začinjen s mrvicom nadnaravnog, i s netipičnim krajem, jer kraj nije onaj tipični 'sve se sredi tako da glavni lik dobije sve što je htio', nego je više realan, više moguć i više uvjerljiv. Sve u svemu, za mene, solidna trojka.