nedjelja, 30. kolovoza 2015.

ELITA, Kiera Cass

Izdavač: Mozaik knjiga, 2015.
[eng. The Elite, 2. knjiga iz 'Selection' serijala]

 

Ovo je serijal koji spaja ono naizgled nespojivo - balske haljine i raskošne palače s distopijskim svijetom budućnosti. Upravo me taj neobičan spoj privukao prvoj knjizi serijala, 'Izbor', koja me zaintrigirala opisima tog distopijskog svijeta, a i svidjela mi se jer glavni događaj knjige - ljubavna priča, ili bolje reći ljubavni torkut - nije bila obična ni predvidiva. 'Elita' je u tom smislu slabija od svoje prethodnice, u više segmenata.

Na kraju 'Izbora' od svih djevojaka kojima se bila pružila prilika da sudjeluju u natjecanju za osvajanje princa Maxona, a time i krune, njih 6 ušlo je u uži krug tog odabira - Elitu. America Singer jedna je od tih 6 djevojaka i nakon početnog odbacivanja mogućnosti da bude odabrana i prijateljskog odnosa s princem Maxonom, sada shvaća da joj je do njega zbilja stalo i da zaista želi sudjelovati u Izboru, iako još nije sasvim sigurna želi li baš biti i ona koja će biti Odabrana - što zbog osjećaja koje još gaji prema svojoj prvoj ljubavi Aspenu, što zbog straha da se neće biti u stanju nositi sa svim dužnostima koje sa sobom nosi kruna. Njezinu neodlučnost dodatno pojačava činjenica da je Aspen sada stražar u palači i često ga viđa, kao i sve češći napadi pobunjenika i teške odluke koje vidi da će kao princeza morati donositi i provoditi, iako se ponekad s njima i neće slagati. Povrh svega toga, čini se da Maxonovom ocu, kralju Clarksonu, America baš nikako nije po volji i rado bi je se riješio...

Prvi segment u kojem mi je 'Elita' znatno slabija od 'Izbora' je sama America. Umjesto odlučne, hrabre i tvrdoglave djevojke koju sam upoznala u prvoj knjizi, ovdje sam naišla na Americu koja se nimalo ne razlikuje od bezličnih ženskih likova tipičnih tinejdžerskih ljubića, neodlučno zaljubljenu malo u jednog malo u drugog dečka koji joj uzvraćaju osjećaje. Njena se neodlučnost proteže i izvan njenih ljubavnih problema, na projekte koje radi i odluke koje donosi, za koje je u jednom trenu sigurna da su ispravne, ali na najmanji prigovor već mijenja mišljenje i zbog svojih se postupaka ispričava.

Druga stvar koja mi se nije baš svidjela u ovom romanu je nedorečenost kod opisivanja događaja koji se ne odnose na Izbor. Primjerice, napadi pobunjenika - jasno je da postoje dvije skupine pobunjenika, Sjevernjaci i Južnjaci, i njihovi napadi u ovom dijelu postaju još učestaliji nego u prvoj knjizi, čak i brutalniji, ali ostaje nam nejasno zašto se ti napadi uopće događaju, koja im je svrha, tko su zapravo ti pobunjenici i kako misle nasumičnim (i prilično besmislenim) napadima postići ono što žele. U jednom trenutku kralj nagađa da im je cilj prekinuti Izbor i prekinuti kraljevsku krvnu liniju, ali način na koji su ti napadi izvedeni teško da će postići išta od toga. Također, vidimo da je većina ljudi nezadovoljna društvom podijeljenim na kaste, ali na svaki spomen ukidanja tog nepravednog sustava jedina argumentacija koja kaže zašto to ne bi bilo izvedivo je ta da to nije izvedivo, iako iz samog opisa društva i sustava kasti uopće ne izgleda kao da bi njihovo ukidanje bilo teško provesti. Dojam koji su na mene ostavile ove nedorečenosti je taj da mi izgleda kao da je autorica bila u stanju smisliti originalni distopijski svijet i društveno ustrojstvo, ali nije više znala kako bi ga dalje razradila i što da s njim dalje učini.

Najveći dio radnje u ovoj knjizi otpada na ljubavni trokut između Americe, Maxona i Aspena i, u smislu ljubavne priče, taj je dio dosta dobar, unatoč tome što America u svojim osjećajima prema Maxonu djeluje puno manje uvjerljivo nego u onima prema Aspenu. Sama radnja teče nekim umjerenim tempom i dosta se toga događa, a tu i tamo pojave se i neki neočekivani događaji koji zatno utječu na njen daljnji tijek. America konačno shvaća da Izbor nije prijateljsko druženje, već nemilosrdno natjecanje za stjecanje krune, te da su neke djevojke spremne na sve kako bi baš one krunu i osvojile.

U 'Izboru' smo, čitajući, pomalo otkrivali distopijski svijet Kiere Cass, sam Izbor i njegova pravila, a u 'Eliti' otkrivamo više toga o kraljevskoj obitelji i prošlim događajima koji su doveli do stvaranja tog svijeta takvog kakav jest. Iako je naglasak na ljubavnoj priči, koja nije baš pretjerano uzbudljiva ni nepredvidiva, dovoljno je pojedinosti iz okolnih radnji koje zadržavaju čitateljevu pozornost i tjeraju ga da čita dalje. A dok su neki dijelovi priče, kao što sam ranije spomenula, pomalo nedorečeni, neke će se tajne ipak otkriti, a neke od njih bi vas mogle i zapanjiti.

Konačna ocjena: solidan nastavak serijala, ali moglo bi i bolje.