nedjelja, 22. studenoga 2015.

KAO NIKAD U ŽIVOTU, Jane Costello

Izdavač: Znanje, 2015.
[eng. The time of our lives]


Simpatična i zabavna priča o 3 prijateljice - Imogen, Nicoli i Meredith - s dugačkom povijesti ljetovanja u najgorim mogućim smještajima. Site odsjedanja u hotelima bez tekuće vode i sličnim groznim rupama, sve 3 više od svega žele bar jednom otići na odmor kakav zaslužuju. Nakon što Meredith osvoji nagradno putovanje u Barcelonu, sa smještajem u luksuznom hotelu i svim pripadajućim udobnostima, ta bi im se želja mogla i ostvariti. No, iako će ovoga puta, bez sumnje, odmor provesti u luksuzu kojeg su toliko puta priželjkivale, nisu računale na to da postoji još gomila drugih stvari koje mogu poći krivo i odmor iz snova pretvoriti u potencijalnu noćnu moru...

Jane Costello jedna je od meni najdražih autorica chick-lit romana, koji su joj svi odreda zabavni, vrckasti i puni šeprtljavo-simpatičnih likova. Ni ovaj njen roman u tome nije iznimka.

Svaka od 3 prijateljice o čijem ludom odmoru u ovom romanu čitamo je na svoj način, onako zabavno, uvrnuta. Imogen je samohrana majka opsjednuta poslom i time da u svakom trenutku sve drži pod kontrolom, Meredith je neozbiljna trudnica koja više vremena troši na partijanje nego na pripremu na to da će (vrlo skoro!) postati majka, a Nicola je neovisna i odvažna, ali samo u stvarima koje ne uključuju upoznavanje svoje djevojke sa svojim roditeljima.

Unutar njihovih luckastih osobnosti, svaka od njih također krije i neke svoje strahove koji ih sprečavaju da budu potpuno sretne: Imogen još tuguje za svojom bivšom ljubavi i ocem svoje kćeri, iako su prošle godine otkada ga je izgubila; Meredith se boji da neće biti dobra majka jer se ne osjeća povezanom s djetetom koje nosi; a Nicolu muče njeni roditelji koji su njeno priznanje da je lezbijka i njenu vezu s drugom ženom odlučili posve ignorirati i praviti se kao da toga nema.

Imogen je ta kroz čije oči gledamo na čitavu priču i priča se velikim dijelom fokusira upravo na nju. Imogen je također i ta koja će na ovom odmoru upasti u najviše nevolja i koju će pogoditi baš svaka, koliko god nevjerojatna, mini-katastrofa koja se uopće može ovdje dogoditi. 

Način na koji su opisani događaji u ovoj knjizi i sve te male katastrofe u koje likovi neprestano upadaju je vrlo zabavan i ugodan za čitanje. Rečenice odišu sarkastičnim tonom, vrve pametnim dosjetkama i duhovitim opaskama. Obilje humora u ovoj knjizi, smiješne i nepredvidive situacije koje autorica tako vješto opisuje, tjeraju vas da se neprestano hihoćete, a često i da prasnete u grohotan smijeh.

Cijela je ova knjiga u biti jedna luda zabava, opuštajući odmor i prava uživancija za čitanje. Ima tu i ozbiljnih dijelova, puno romantike, osjećajnih trenutaka, pa čak i napetih potjera u maniri akcijskih filmova, ali možda je najvažnija stvar koja ovu knjigu čini laganim, zabavnim i opuštajućim štivom ta da znamo (jer je to jedno od obilježja ovog žanra) da će se sve na kraju dobro završiti.

Uzmite ovu knjigu u pauzi između dva krimića, kao zdravu dozu smijeha ili kao razbibrigu nakon napornog dana: ona će vas natjerati da zaboravite na sve svoje probleme, barem nakratko, i garantirano će vam popraviti raspoloženje - baš kao da ste i sami, poput Imogen, Nicole i Meredith, otišli na zasluženi odmor.