subota, 21. studenoga 2015.

PRVI POSLJEDNJI POLJUBAC, Ali Harris

Izdavač: Mozaik knjiga, 2015.
[eng. The last first kiss]


Molly i Ryan zaljubili su se kao tinejdžeri, a od tih davnih dana do danas neprestano su se razilazili pa ponovno vraćali jedno drugom, mirili se i svađali. Danas, Molly i Ryan više nisu zajedno, a Molly se prisjeća svih zajedničkih trenutaka, i onih dobrih, i onih loših, želeći da je bilo više onih dobrih, i žaleći za onim lošima. Molly se prisjeća svoje i Ryanove priče, prisjećajući se svakog poljupca, od kojih je neke od njih dala bez razmišljanja i primila ih bez da zastane i uživa u njima dok su trajali - tada dok još nije znala da će jedan od njih ujedno biti i posljednji.

Mollyna i Ryanova priča počinje kao zabavni romantični chick-lit roman, sve to vrijeme u sebi skrivajući puno, puno više od toga. Jer ovo nije samo chick-lit, niti je samo obična priča o ljubavi - ovo je priča o onoj pravoj ljubavi, koju ne cijeniš dovoljno cijelo vrijeme dok u njoj uživaš, sve dok ju jednoga dana ne izgubiš.

Zabavna priča s početka postupno prerasta u dirljivu romansu, a zatim i u potresnu ljubavnu priču koja ima potencijala da vas uzdrma do srži. Ona će vas natjerati da u vlastitoj ljubavnoj priči prestanete biti tek promatrač, te da se uključite u nju kao aktivni sudionik.

Molly nam svoju i Ryanovu priču priča oslanjajući se na njihove poljupce kao ključne točke u toj priči, tjerajući čitatelje pritom da se i sami prisjete svojih vlastitih. Sama priča nije ispričana kronološki, već u različitim vremenskim skokovima, koje isprva može biti malo teže slijediti, ali jednom kad uhvatite ritam, i počnete otkrivati čitavu sliku tijeka događaja, takav vam način pisanja postane samorazumljiv i shvatite da ne postoji drugačiji način na koji bi priča mogla biti ni približno tako dobro ispričana.

Gledajući unatrag prema svakom poljupcu koji je doživjela s Ryanom, Molly nam pokazuje kako je baš svaki od njih bio bitan, i kako je baš svakog bilo potrebno sačuvati u sjećanju, za one dane kada tih poljubaca više ne bude. I ne radi se ovdje samo o poljupcima, već o svakom trenutku provedenom s dragom osobom, kojeg u tom trenutku ne cijenimo dovoljno, naivno misleći da ćemo ih imati još dovoljno kasnije. Ova priča će vas natjerati da razmislite malo o tome i da počnete više cijeniti te dragocjene trenutke, bez obzira koliko će još takvih, nakon njih, slijediti.

Molly i Ryan savršeno nam prikazuju 'život' jedne ljubavne veze: one trenutke u kojima prštimo od ljubavi i trenutke u kojima plutamo na sedmom nebu, kao i trenutke u kojima bismo najradije zadavili partnera i trenutke u kojima smo jedno drugo, manje ili više teško, povrijedili. Treba naglasiti da Mollyna i Ryanova veza nije savršena, niti su oni u baš svakom trenutku savršeni jedno za drugo, zapravo je više trenutaka u kojima se njihova veza čini kao veza dvoje potpuno nespojivih ljudi. Oni imaju različite interese, različite stvari im se sviđaju i različite ih stvari živciraju, ali u toj različitosti su ipak pronašli jedno drugo i ponekad savršeno funkcioniraju. Mollyna i Ryanova veza prikazana je zapanjujuće realno, a opet zadivljujuće bajkovito: baš kao što stvarne veze između stvarnih ljudi to često i jesu.

Mollyna i Ryanova priča natjerat će vas na razmišljanje, potaknut će vas da se zapitate i da proispitate vašu vlastitu priču. S Molly i s Ryanom ćete se prisjećati svojih prvih (i drugih, i trećih... i posljednjih) poljubaca, proživjet ćete s njima neke nezaboravne trenutke, podsjetiti se zašto volite onoga koga volite, smijat ćete se i plakati, i nadasve, uživati u prekrasnoj, potresnoj, i toliko životnoj, priči.

P.S. Mali savjet za one koji ne mogu izbjeći pustiti koju suzu tijekom čitanja doista dirljive priče: pripremite maramice. ;)