utorak, 10. studenoga 2015.

NA ODMORU, Emma Straub

Izdavač: Profil, 2015.
[eng. The Vacationers]


Ovo je priča o jednoj, ponešto proširenoj, obitelji, koja, zajedno s par prijatelja, odlazi provesti 2 tjedna odmora u Španjolsku, na Mallorcu. Spomenutu družinu 'na odmoru' čine bračni par Jim i Franny, njihova kći Sylvia, njihov sin Bobby i njegova djevojka Carmen, te obiteljski prijatelji, bračni par Charles i Lawrence.

Odmah nakon što upoznamo likove, dok još spremaju posljednje stvari i ukrcavaju se na zrakoplov, jasno nam je da postoji nešto što im se relativno nedavno dogodilo, a što prešućuju i što izbjegavaju spominjati. U nastavku druženja s njima, otkrivamo i da to nešto nije i jedina stvar koju jedni od drugih skrivaju, iz različitih razloga.

Dva tjedna na Mallorci za sve likove u ovoj priči predstavljaju ne samo odmor, nego i manje-više bijeg od njihovih uobičajenih života. Svatko od njih na odmor gleda kao na predah od problema koji ga tište, dobrodošao time-out tijekom kojeg mogu stati i razmisliti kako će se s tim problemima nositi jednom kad se vrate kući.

Franny na Mallorcu odlazi kako bi odlučila kako će se postaviti prema suprugovoj nevjeri i što želi učiniti s njihovim brakom. Jima more iste brige, zajedno s krivnjom zbog počinjene nevjere, kao i otkazom kojeg je zbog te iste nevjere dobio, a zbog kojeg se sada našao u prisilnoj mirovini u kojoj ne zna što bi sam sa sobom. Sylviu, kao i sve tinejdžere, muče ljubavni problemi: konkretno, dečko koji ju je ostavio radi njene najbolje prijateljice. Bobby i Carmen imaju financijskih problema, uz one u njihovoj vezi, a za koje nisu ni svjesni da postoje, što je u neku ruku ista stvar koja muči i Charlesa i Lawrencea.

Kao što se to uvijek dogodi, tajne koje pojedinci misle da mogu zauvijek skrivati od svojih partnera u jednom trenutku ipak izađu na vidjelo, pa to nije iznimka ni u ovoj priči. Kako koja tajna, koliko god bezazlena bila, isplivava na površinu, veze unutar obitelji (i pripadajuća prijateljstva) na mjestima pucaju, a na drugim se mjestima učvršćuju.

Sami likovi čine jedno zabavno društvance, bez obzira na sve njihove mane, i s njima se bilo zabavno družiti, iako je to druženje, na samo 200-tinjak stranica, bilo relativno kratko. Roman nije podijeljen na poglavlja, već na dane, kojih je na ovom čitalačkom odmoru bilo četrnaest, a koji su, baš kao i svaki odmor, i prebrzo došli svom kraju.

Ova je priča i dramatična, i zabavna, i opuštajuća. Idealna je za kratak odmor od svakodnevnog života i dovoljno je kratka da za njega ne morate uzimati i stvarni godišnji. U jednoj je recenziji u New York Timesu za ovu priču bilo napisano da "ćete se čitajući ju osjećati baš kao da ste i sami otišli na odmor s njenim likovima". Osobno, za takav mi je osjećaj falilo još malo opisa same Mallorce, kojih ima, ali ne u dovoljnoj mjeri da mi u potpunosti dočaraju doživljaj odmora na tom španjolskom otoku. No možda samo cjepidlačim. :)

Nemojte čekati ljeto za čitanje, uhvatite ovu knjigu kad god zatrebate - nakratko, čitajući - otići 'na odmor'.