petak, 6. studenoga 2015.

ELEANOR I PARK, Rainbow Rowell

Izdavač: Znanje, 2015.
[eng. Eleanor & Park]


Park je sasvim običan tinejdžer, ne dovoljno cool da bi pripadao popularnoj škvadri, ali ni previše ne-cool da bi ga smjestili među šmokljane. Moglo bi se reći da Park uspješno plovi onim mirnim, srednjim vodama svoje srednje škole, njegujući filozofiju "nemoj im dati materijala da te zadirkuju pa te ni neće zadirkivati", koja je sve do sada uspješno funkcionirala. Sve do Eleanor.

Eleanor je nova cura u školi, što je već samo po sebi dovoljno da se nađe na radaru 'popularnih' klinaca, koji samo traže novu metu za zadirkivanje. A osim što je nova, Eleanor se ističe i samom svojom pojavom: ona je krupna, crvenokosa i čudnovato odjevena. Već nakon prvog ulaska u školski autobus, prema njoj lete raznorazni komentari i nadimci koje joj dobacuju ostali klinci, a kojima je prisiljena umaknuti smjestivši se na jedino slobodno mjesto - ono pokraj Parka.

Prijateljstvo koje će se prvo roditi iz nužnosti dijeljenja mjesta u školskom autobusu, pa nastaviti otkrivanjem ljubavi prema istim bendovima i čitanju stripova, postupno će prerasti u prekrasnu romantičnu pustolovinu. Eleanor i Park privući će jedno drugo međusobnim sličnostima, ali i razlikama, te će zajedno otkriti čari one prve prave ljubavi.

Ljubavna priča Eleanor i Parka živa je, stvarna, opipljiva. Ona nije samo još jedna teen romansa u nizu sličnih; drugačija je, realistična. Ona prikazuje ljubav sa svim njenim nesavršenostima i nespretnostima, nesigurnostima i strahovima, kao i svim onim nježnostima, slatkim brigama i nezaboravnim trenucima. 

U ulozi Eleanor ili Parka u nekom se trenutku života našao, sigurna sam, svatko od nas. Upravo se zato s njima tako lako poistovjetiti, s njima suosjećati i s njima se veseliti: jer oni utjelovljuju naše tinejdžerske dane i podsjećaju nas na vrijeme naših prvih ljubavi.

Ljubav Eleanor i Parka je ljubav između dvoje nesavršenih tinejdžera, koji su jedno drugom savršeni. To je ono što mi se najviše svidjelo kod njihove priče: poruka da svatko može pronaći pravu ljubav i biti voljen, bez obzira na sve mane koje on sam misli da ima. Jer, ono što jedna osoba vidi kao vlastitu manu ili nesavršenost, druga će osoba vidjeti kao samo još jedan, njoj jednako savršen, djelić fantastične osobe u koju se zaljubio/la.

'Eleanor & Park' nije samo ljubavna priča. Ona govori i o problemima odrastanja i (ne)uklapanja među vršnjake, a progovara i o vječnom problemu maltretiranja i bullyinga koji se javlja u baš svakoj školi i kojeg je svatko od nas, na neki način, bivajući metom ili svjedokom, iskusio. Grozne stvari i psine koje druge djevojčice rade Eleanor nešto je kroz što mnogi klinci svakodnevno prolaze, a ova knjiga, preko Eleanor, pokazuje nam koliko je to stresno i kako utječe na psihu tinejdžera koji su takvom maltretiranju neprestano izloženi.

Ova priča obrađuje i još jedan, malo teži, problem: zlostavljanje u obitelji. Pri tome, ona se ne bavi toliko samim činom zlostavljanja, već životom u neposrednoj opasnosti od zlostavljanja. Što učiniti kada si svjestan da se u tvojoj neposrednoj blizini nalazi potencijalni zlostavljač, a ne možeš ništa učiniti da pobjegneš? Kako se spasiti od nečega što se još nije dogodilo, ali mogućnost da se dogodi je sveprisutna i gotovo je se može opipati? S takvom se opasnošću Eleanor mora svakodnevno nositi, znajući da ne može računati na pomoć ni od koga od svoje obitelji. 

I Eleanor i Park izlaz iz svojih problema vide jedno u drugome. Oni su jedno drugome utočište i utjeha. Međusobno se ohrabruju, potiču, jedno su drugom inspiracija. Uvijek su ovdje kada su jedno drugom potrebni, u svim sretnim, ali i onim teškim trenucima.

Bez obzira na sve probleme s kojima se Eleanor i Park suočavaju (ili baš usprkos njima), njihova priča ostaje pozitivna. Sam je kraj, doduše, ponešto nedorečen, ali i kao takav je savršen - jer daje čitatelju da ga interpretira na svoj način. Gotovo kao da nam ova knjiga donosi početak ljubavne priče Eleanor i Parka, a na nama ostaje da zamislimo njen kraj. Onako kako ga ja zamišljam, on je, bez ikakve sumnje, happy end. Nakon svega kroz što su prošli, Eleanor i Park jedino takav kraj i zaslužuju.

Usput, nemojte misliti da samo zato što se radi o teen romansi ova priča nije za vas ako više niste 'teen'. Ona je bezvremenska, prelijepa, realna i svakidašnje-nesvakidašnja. Ne propustite ju pročitati.