petak, 13. veljače 2015.

CHARLIEJEV SVIJET, Stephen Chbosky

Izdavač: Algoritam, 2014.
[eng. The perks of being a wallflower]


Lagano štivo sa odličnim likovima koji te lagano privuku u svoj svijet. Charlie nema prijatelja, njegov jedini prijatelj se ubio, a usto se boji novog dana u školi. Charlie ubrzo upoznaje Patricka i Sam. Patrick je čudak, Sam je zgodna, zajedno su odlični i brzo prihvaćaju Charlieja u svoju grupu. Pozivaju ga na tulume gdje se pije i drogira. Charlie se brzo uklopi i zaljubljuje se u Sam, koja samo pada na krive dečke. 

U životu je važno uz mnogo drugih stvari i sudjelovati. Pokušati biti dio svega što je važno i što se čini ispravnim. Uvod što se događa u knjizi je gore napisan pa ja počinjem sa svojim dojmom.

Knjiga (kao i film) su odlični. Brza radnja i dobri likovi. Knjiga vas vodi kroz radnju neočkivano i svaki čas nešto novo se dogodi. Ne bih htio u detalje da nikome ne upropastim dojam, ali ovo djelo se ne propušta, a nakon knjiga pogledajte i film. Preporučam svima.

Prvi put sam pročitao djelo prije dvije godine i to na engleskom i pogledao sam film. Sada sam napokon ponovo uronio u Charlijev svijet na hrvatskom. Isprva knjiga ide lako. Stranice kao da se same okreću. Ali djelo postaje teže i ozbiljnije, ali ne odjednom već suptilno i dobivate osjećaj kako Charlieju nije lako. Jer i nije. Sramežljiv je i svi ga smatraju čudnim i želite mu biti prijatelj. Iako mu se mnogo toga dobro dogodi on se opet ne boji zaplakati - ponekad od sreće, ponekad jer mu je teško. Charlie ima puno strahova. Škola zauzima veliko mjesto na toj ljestvici kao i strah da izgubi prijatelje koje je teško stekao. Charlie u knjizi prolazi kroz lepezu raspoloženja i trudi se biti normalan, ali to je njemu kao bitka u kojoj se njemu teško boriti i lakše je glas u glavi ugasiti alkoholom neko sve pokušati prebroditi. 

Djelo je teško, ali ne u smislu čitanja. Dotiče ozbiljnije teme zbog kojih stvarno promislite. U svim zbrkama od škole, ljubavi i prijateljstva, te obitelji Charlieju je lako te sve emocije napisati i poslati nepoznatom prijatelju. On se zna raspasti, ali se zna i ponovo sastaviti i pokazati kako može sudjelovati u životu. Uglavnom, ovo je snažno djelo koje se tako lako ne ispušta te ima snažne poruke koje se tako lako ne zaboravljaju. I citat koji je snažan: "Čovjek prihvaća ljubav kakvu misli da zaslužuje."

[Josip Labaš]