utorak, 24. veljače 2015.

AJAX PENUMBRA 1969, Robin Sloan

Izdavač: Farar, Straus and Giroux, 2013.


'Ajax Penumbra 1969' kratka je knjižica radnjom smještena prije romana 'Tajnovita knjižara gospodina Penumbre', točnije (kako joj i naslov govori) u 1969. godinu.

1969. godine gospodin Penumbra tek je mladić, zaposlen kao 'mlađi akviziter' (eng. Junior Acquisitions Officer) u knjižnici koledža Galvanic na kojem je netom diplomirao. Knjižnica se, osim onim očitim, bavi i traženjem i pohranjivanjem raznoraznih čudnovatih knjiga, koje se potom rabe za podučavanje specijalnih kolegija, čiji nazivi se skrivaju ispod naizgled običnih (i namjerno odabranih da zvuče poput kolegija koje nitko normalan ne bi poželio upisati) naziva kao što su 'Povijest indeksiranja' i 'Rečenični dijagrami'. Svaki zaposlenik knjižnice periodično dobiva i neki zadatak pronalaska neke takve, neobične, knjige koju treba pridružiti knjižničnoj zbirci, a prvi zadatak Ajaxa Penumbre je da pronađe misterioznu knjigu proročanstava, koja je netragom nestala još prije nekoliko stoljeća.

U potrazi za knjigom, Penumbru put vodi u San Francisco, gdje mu je plan raspitati se među lokalnim vlasnicima knjižara je li itko možda čuo za knjigu koju traži. Trag konačno pronalazi u 'Tajnovitoj knjižari gospodina Al-Asmarija', čudnovatoj knjižari u kojoj se, izgleda, odvija puno više toga od samo prodaje knjiga. Vlasnik knjižare, Mohammed Al-Asmari, i prodavač, Marcus Corvina, pristaju pomoći Penumbri u potrazi za knjigom, što neće biti baš lak zadatak, budući da je zadnji zabilježeni trag knjige bio na brodu-knjižari 'William Gray' - brodu koji već gotovo stotinu godina leži potopljen na dnu oceana...

Budući da me 'Tajnovita knjižara gospodina Penumbre' oduševila, čim sam saznala da postoji i prequel, znala sam da neću moći dugo čekati na prijevod, pa sam odlučila knjigu uzeti u ruke u e-obliku, na engleskom. Ova knjižica u e-formatu ima tek stotinjak stranica, lako se i brzo čita, a ton i stil pisanja sjajni su i duhoviti kao i u 'Tajnovitoj knjižari g. Penumbre'.

Ovdje doznajemo nešto o podrijetlu i mladosti Ajaxa Penumbre, kao i što ga je dovelo do vrata 'Tajnovite knjižare' i njegovih budućih mentora i prijatelja, Al-Asmarija i Corvine. Tijekom uzbudljive potrage za davno izgubljenom knjigom, pred nama se ocrtava početak onoga što će rezultirati time da kroz nekoliko desetaka godina 'Tajnovita knjižara gospodina Al-Asmarija' postane ona 'gospodina Penumbre'. 

I u ovoj se knjizi spajaju dva svijeta - ljubav prema knjigama i prema tehnologiji (tehnologija upliće prste u priču u obliku Penumbrinog cimera s koledža, računalnog genijalca Clivea), s tim da je ovdje ta tehnologija tek u začetku, kompjutori zauzimaju čitave sobe, a Internet je tek u procesu nastajanja. Vrijeme je početka 'ludih 70-ih', hipija i 'ljeta ljubavi', a u tu šaroliku sliku smjestila se jedna čudnovata knjižara, jedna zagonetna knjiga, jedan davno potopljeni brod i jedna vrlo, vrlo zanimljiva priča. Ako vam je, kao meni, 'Tajanstvena knjižara gospodina Penumbre' bila poslastica za čitanje, ovo će vam biti ona trešnja (ili šlag) na vrhu.