utorak, 10. veljače 2015.

IZBOR, Kiera Cass

Izdavač: Mozaik knjiga, 2014.
1. knjiga istoimenog serijala
[eng. The Selection]


Radnja ovog novog i originalnog serijala odvija se u SAD-u budućnosti, koji se sada naziva Illea, teritorijalno je reorganiziran i udružen s još nekolicinom zemalja, a stanovništvo je podijeljeno na kaste. Zemljom vlada kraljevska obitelj, a u vrijeme kada prijestolonasljedniku dođe doba za ženidbu, održava se Izbor: iz svih pokrajina i kasti odabire se 35 djevojaka prikladne dobi, od kojih će samo jednu princ izabrati za buduću kraljicu. Ne radi se tu samo o ljepoti: svaku od djevojaka princ će osobno upoznati, a u njegovoj konačnoj odluci faktor igra i mišljenje naroda, vještine koje djevojka posjeduje, njeno vladanje i ponašanje u kriznim situacijama i još mnogo toga. Natjecanje je eliminacijsko i prenosi se televizijskim prijenosom, a na kraju Izbora 10 odabranih djevojaka ulazi u uži izbor, te se one nazivaju Elitom, i od njih će na kraju samo jedna postati buduća kraljica. Biti jedna od 35 odabranih i dobiti mogućnost da upoznaju princa, kao i mogućnost da postane kraljicom, san je svake djevojke - tj. svake osim Americe Singer.

America je pripadnica Pete kaste (od njih ukupno osam, od kojih se brojevi kreću od one najpovoljnije do najnepovoljnije, tj. najsiromašnije i društveno najneprihvatljivije), po zanimanju je glazbenica i do ušiju je zaljubljena u svoga (tajnog) dečka Aspena. Nevolja je u tome što je Aspen Šestica, a udati se ispod svog ranga smatra se gotovo ravnim (društvenom) samoubojstvu. Aspen također misli da on nije dovoljno dobar za Americu i zato, kada dođe vrijeme Izbora, on ju nagovori da se prijavi, da barem pokuša, kako ne bi do kraja života žalio i krivio sebe što joj je uskratio mogućnost da nađe nekoga boljeg, odnosno nekoga iz više kaste, s kime će imati bolju budućnost. Budući da ju i njena vlastita obitelj neprekidno nagovara na isto, America popusti i prijavi se, misleći kako su šanse da ju izaberu ionako dovoljno male. Međutim, kad među odabranih 35 prozovu i njeno ime, America će  biti primorana stvarno i sudjelovati u nečemu što nije nikada htjela. Njen plan da se pokuša nimalo ne truditi kako bi ju što prije izbacili iz Izbora izjalovi se već na samom početku, kada ju Aspen ostavi jer joj ne želi stajati na putu, a k tome i princ Maxon pokaže se kao ne baš najmrskija joj osoba na svijetu. No, i samo sudjelovanje u Izboru nije lako, kada si osuđen samo na društvo kompetitivnih suparnica, od kojih bi svaka dala sve na svijetu da bude odabrana - i pritom ne bira sredstva kojima će to postići...

Ovaj je serijal pravo osvježenje među serijalima za mlade, a samo zato što je kategoriziran kao roman za mlade ne znači da u njemu neće uživati i čitatelji drugih dobnih skupina. Žanrovski, radi se o romantičnom fantastičnom djelu, na granici distopije, začinjenom s malo povijesti, malo akcije, malo pustolovine. A unatoč tome što je romantičan, te što u centru zbivanja imamo ljubavni trokut, ovo ipak nije ljubić u pravom smislu te riječi. Ovdje nemamo heroinu koja se vrtoglavo zaljubi u najzgodnijeg tipa kojeg svi žele, i to na prvi pogled. Americin odnos s princom Maxonom započne prijateljski, nakon čega vidimo kako to prijateljstvo raste u još prisnije prijateljstvo, a možda i nešto više. Isto je i s njenim odnosom s Aspenom: America opisuje kako su se postupno zaljubili, kako su održavali svoju vezu i koliko je tu bilo osjećaja i međusobnog razumijevanja i ustupaka s obje strane - svega onoga što čini pravu, realističnu, stvarnu vezu. Čak i nakon ljubavnog razočaranja s Aspenom, America ostaje s obje noge na zemlji, vladajući se u toj situaciji možda isto kao što bi i bilo tko drugi, i to je ono što ovu heroinu razlikuje od svih drugih i zbog čega se s njom svatko može poistovjetiti i shvatiti ju.

Sam Izbor, to natjecanje djevojaka za krunu, prikazan je pomalo poput reality showa. S jedne strane, vidimo djevojke onako kako se one žele predstaviti drugima (naročito princu), u njihovom najboljem svjetlu, dok s druge strane vidimo i onaj mračniji dio natjecanja: žestoku konkurenciju, spremnost na sve, međusobna podmetanja i noževe u leđa, laži, obmane i izdaje. Mali je broj djevojaka poput Americe, koje se ne pretvaraju i žele biti ono što jesu, a puno je više onih koje su došle ovamo s jednim ciljem: po princa ili po krunu. Sam lik princa nije baš ono što sam očekivala - neki alfa mužjak predstavljen kao san snova svake žene - upravo suprotno, on je prizemljen, dostupan, potpuno normalan, pun normalnih, svakodnevnih ljudskih strahova i želja, što me ugodno iznenadilo.

Nemojte suditi knjigu po koricama, misleći da je ovo nekakva teen romansa u balskim haljinama. Ima tu pomalo svega i svačega, što bi moglo zainteresirati različite tipove čitatelja: originalna i drugačija vizija svijeta budućnosti, ljubavna priča, priča o prijateljstvu, lekcija iz (buduće) povijesti o tome kako je došlo do stvaranja Illee, povremenih (čak i brutalnih) napada tajnovitih pobunjeničkih skupina koje se protive kraljevskoj vlasti, obične ljudske priče o nametnutom društvenom položaju u koji si zapao rođenjem i iz kojega se više no teško izvući, te priče o prilici za bolji život, prilici da nešto promijeniš i nešto postigneš, čak i ako si čvrsto odlučio danu priliku ne iskoristiti. A, naravno, ima i balskih haljina, i opisa života u palači, kao i dvorskih intriga koje uz to idu. :)

Serijal 'Izbor' veliki je hit u svijetu, sada konačno preveden i kod nas, a kako kažu, uskoro stižu i nastavci. Meni je ovo bilo pravo osvježenje za čitanje, nešto novo i zanimljivo, a nastavke s oduševljenjem očekujem.