ponedjeljak, 23. veljače 2015.

TAJNOVITA KNJIŽARA GOSPODINA PENUMBRE, Robin Sloan

Izdavač: Lumen, 2013.
[eng. Mr Penumbra's 24-hour bookstore]


Clay Jannon izgubio je svoj posao marketinškog stručnjaka i dizajnera web stranica nakon što je tvrtka za koju je radio neslavno propala. Lutajući San Franciscom u potrazi za poslom, Claya privuče natpis na jednoj knjižari na kojem piše da se traži prodavač. Ime knjižare je 'Tajnovita knjižara gospodina Penumbre', a naslovnog gospodina Penumbru Clay upozna već pri svom prvom ulasku u knjižaru. Penumbra je simpatičan starčić, koji nakon kratkog razgovora Clayu ponudi posao u noćnoj smjeni, davši mu pritom i neke pomalo čudnovate upute o tome što ima raditi.

Kako se čini, knjižara se sastoji od dva dijela: prednjeg, u kojem stoje police sa sasvim običnim knjigama za sasvim obične kupce, te stražnjeg, u kojem se nalaze nepregledne prašnjave i mračne police koje sežu daleko do stropa, a na kojima se nalaze knjige neobičnih naslova i još neobičnijeg sadržaja, koje, čini se, nitko ne kupuje, ali tu i tamo se pojavi jedna od nekoliko pomalo čudnovatih osoba koje ih posuđuju. Clayev je zadatak također voditi dnevnik o posudbi knjiga iz stražnjeg dijela knjižare, uz koji je potrebno priložiti i kratak, iako i vrlo detaljan, opis izgleda osobe koja je neku knjigu došla posuditi. Vođen znatiželjom, Clay odluči saznati što se to zapravo krije u neobičnim knjigama iz stražnjeg dijela knjižare, te kako su svi ti čudnovati posuđivači povezani i zašto posuđuju baš te knjige. No, ono što će pronaći tek je vrh složene zagonetke koju tek treba otkriti...

'Tajnovita knjižara gospodina Penumbre' na koricama je opisana kao "roman o starim knjigama i e-čitačima, prašnim knjižarama i digitalnim policama", te kao "duhovito i sjajno ljubavno pismo starom i novom svijetu knjiga". I ona i jest baš to: sjajna i duhovita priča o knjigama i knjižarama svih vrsta, koja spaja dva svijeta: onaj digitalni i onaj papirnati, prkoseći zabludama da su ta dva svijeta međusobno nespojiva ili čak isključiva. I to je ono što mi se u ovoj knjizi najviše svidjelo - poruka da biti rezerviran za samo jednu vrstu knjiga i tvrdoglavo, iz kojeg god razloga, odbijati prihvatiti razvoj društva i tehnologije (razvoj koji se, u ovom slučaju, odnosi prvenstveno na knjige) vodi nikamo drugamo no uskraćivanju samome sebi tolikih mogućnosti koje nam prihvaćanje tog razvoja i nove tehnologije nudi. Ova nam knjiga pokazuje i kako e-knjige, suprotno uvriježenim mišljenjima, nisu nikakva prijetnja papirnatim knjigama, te da se te dvije vrste knjiga međusobno nadopunjuju, a ne isključuju.

Sama priča lijepa je, zanimljiva i na momente čak prilično napeta. Stil pisanja je takav da se dok čitate osjećate kao da polako, i uživajući pritom, ispijate šalicu svog najdražeg napitka. Cijela je priča prožeta duhovitošću koja će vam svakih nekoliko trenutaka izmamiti smiješak, a opisi Penumbrine knjižare podariti će vam onaj osjećaj sreće i zadovoljstva koji svaki ljubitelj knjiga osjeti kad zakorači na mjesto krcato knjigama svih vrsta i oblika, a koje je, uz to, prožeto daškom tajnovitosti i onim divnim, poznatim, mirisom (i starih i novih) knjiga.

Likovi ovog romana jednako su osebujni kao i sama knjižara u kojoj se (barem njena većina) radnja odvija. Clay je taj koji nam priča priču iz prvog lica, ali i ostali likovi koji mu se s vremena na vrijeme pridružuju u rješavanju zagonetke tajanstvenih knjiga vrlo su, hm, osebujni, zanimljivi, i također duhoviti. Kao npr. Clayev cimer Mat, talentirani umjetnik koji se bavi izradom specijalnih efekata za filmove, ali ne pomoću računala, već ljepila i kartona (i svih ostalih mogućih materijala koje uspije naći). Ili Neel, Clayev prijatelj iz djetinjstva, računalni dizajner i programer, vlasnik tvrtke koja se bavi izradom softverskih simulacija, a koja se specijalizirala za vrlo specifičnu nišu - simuliranje ponašanja ljudskih grudi. Tu je i Kat, superpametna djevojka koju je Clay tek upoznao i koja mu se sviđa, a koja je kompjutorski genij i zaposlenica Googlea, te koja si je za životni cilj odabrala pronaći neki lijek/način za besmrtnost.

Svaki detalj ove knjige posložen je na pravo mjesto, a njeno čitanje prava je uživancija. Ona spaja naizgled nespojivo, ruši zidove i uvjerenja, topi tvrdoglavost i otvara neka nova vrata. Ako volite knjige, i volite čitati, nemoguće je da vam se ova knjiga ne svidi. A ako ste skeptični oko e-čitača i e-knjiga, ova bi vam knjiga mogla promijeniti mišljenje. Svakako pročitajte!