subota, 21. veljače 2015.

LABIRINT: NEMOGUĆI BIJEG, James Dashner

Izdavač: Profil, 2014.
1. knjiga serijala Labirint
[eng. The Maze Runner]


Thomas, tinejdžer, budi se na neobičnom mjestu, okružen nekolicinom drugih dječaka, bez ikakvog sjećanja kako je tamo dospio ni što mu se dogodilo - zapravo, ne sjeća se ničega o svom životu izuzev vlastitog imena. Dječaci koji su ga okružili objašnjavaju mu da je dospio na Poljanu - široku livadu okruženu visokim zidinama izvan kojih se nalazi nepregledan labirint. Područje izvan Poljane, u labirintu, opasno je, i u njemu obitavaju monstruozna i itekako smrtonosna bića koja stanovnici Poljane nazivaju žaleri. Sama Poljana relativno je sigurna, budući da se žaleri obično pojavljuju tek kad padne mrak, a u to vrijeme svi ulazi u Poljanu se automatski zatvaraju, i ostaju zatvoreni sve do jutra. Jedini koji smiju izlaziti van Poljane su trkači - skupina brzih i okretnih dječaka, čija je zadaća svakog dana obilaziti određeno područje labirinta i mapirati ga, kao i možebitne promjene koje u njemu opaze, jer osim što je golem i bez izlaza, labirint se, čini se, i nasumično mijenja.

Iako i dalje ne zna ništa o sebi i svom životu, Thomas je uvjeren da bi i on trebao postati trkač, a također mu je želja i da to postane što prije, jer, čini se da bi se život na Poljani uskoro mogao itekako promijeniti. To postane jasno kad nakon Thomasa na Poljanu stigne i jedna djevojka, koja sa sobom donese i poruku da je ona posljednja koja ima stići. Nešto u vezi djevojke Thomasu se čini poznatim, a dok pokušava skužiti što je to točno, najavljene promjene počinju se događati: po prvi puta, ulazi na Poljanu ostanu otvoreni i nakon što padne mrak, što znači da je sada žalerima ulaz do stanovnika Poljane širom otvoren i slobodan. Svi stanovnici Poljane morat će se brzo organizirati i smisliti način da pronađu izlaz iz labirinta - barem prije no što žaleri pronađu njih...

Originalan, napet i uzbudljiv, ovaj me roman oduševio. Radi se o distopijskom svijetu kakvog nam do sada još nisu opisali, a čije razmjere nećete ni naslutiti sve do pred sam kraj romana. Likovi su sjajno okarakterizirani, radnja je razrađena u detalje, cijeli roman obiluje događajima i nema niti jednog trenutka praznog hoda - sve se događa brzo, iznenađenja i neočekivani događaji nižu se jedan za drugim i sa svakim novim događajem saznajemo nešto novo i otkrivamo još poneki detalj o svijetu u kojem su se likovi romana našli. Napetost, pritom, ni u jednom trenutku ne jenjava i čitajući je jednostavno nemoguće izbjeći zajedno s likovima biti uvučen u njihovu bitku za preživljavanje i samoodržanje, te biti zaintrigiran neobičnim i tajnovitim labirintom u kojem je svaki korak korak u nepoznato i na svakom koraku vrebaju zamke i opasnosti koje je potrebno zaobići ili umješno savladati.  

Jasno je, naravno, da će se ovaj roman svidjeti ljubiteljima distopijskih romana, ali ima tu i akcije, fantastike, čak i možda mrvica horora, te naznaka romantične priče. Osobno, mislim da je roman mogao i bez te naznake romantike, uz sve što se u njemu događa ta romantična priča između dvoje likova bila mi je nekako višak. To je ujedno i moja jedina zamjerka.

Distopijski svijet predstavljen ovdje originalan je i vrlo je maštovito opisan, te vas jednostavno uvuče u sebe i naprosto se ne možete prisiliti da se od njega odvojite dok ne dođete do kraja knjige - izuzetno napetog kraja koji će vas ostaviti sa željom za još. Može se reći da je ova prva knjiga serijala u biti tek uvod u ono što slijedi - a ako ćemo suditi prema uvodu, čini se da nas dalje očekuje nešto potpuno novo i neočekivano, te još napetije i uzbudljivije! Još su dva nastavka pred nama, čije prijevode ja osobno željno (i nestrpljivo) iščekujem!