utorak, 23. lipnja 2015.

LANDLINE, Rainbow Rowell

Izdavač: St. Martin's Press, 2014.


Georgie McCool zna da joj je brak u problemima. Njen suprug Neal je uzeo djecu i otišao s njima k njegovoj mami za Božić. Georgie je ostala kako bi radila na svojoj seriji sa svojim prijateljima. Tog dana kada su otišli Georgie je mislila kako je njihov brak stvarno gotov. Umjesto da se sa obitelji priprema za Božić, ona je u uredu s dečkom koji je na faksu bio zaljubljen u nju. Zna da je izabrala krivo. 

Georgie tu noć, kad joj se mobitel opet ugasi, kod svoje mame naiđe na svoj stari telefon za fiksnu liniju žute boje. Odlučila je nazvati Neala, ali nije dobila svog Neala, već onog iz prošlosti - onog u kojeg se i zaljubila na faksu. Leži li u toj fiksnoj liniji spas za njen brak?

Ovo mi je prva knjiga od Rainbow Rowell koja je već dostigla puno sljedbenika sa svojim romanima Fangirl i Eleanor & Park. Ova knjiga je bila prošlogodišnji hit na BEA-u, a kod nas će doći...hmm...to nitko ne zna.

Ova knjiga je isprva recimo za odrasle. Ali je napisana tako jednostavno da je svatko može pročitati. Osim čarobnog telefona ovdje nema ničega natprirodnog - žena želi spasiti svoj brak i to je cijeli koncept priče. Razgovorom sa Nealom iz prošlosti Georgie se prisjeća kako su se tjedan dana prije zaruka posvađali, a on je već na Božić bio kod nje i zaprosio ju na njenom pragu. Prisjeća se kako je na faksu Neal bio odličan crtač i kako se bila divila njegovim crtežima. Isprva ga je samo pozdravljala, jer Neal je bio šutljiv, a onda je odlučila napraviti prvi korak i započeti razgovor s njim. Zaljubila se u nekog u koga se inače ne bi zaljubila.

Sada, ona se kaje. Kaje se jer je izabrala seriju umjesto njega. Umjesto svog Neala i svojih kćerkica.
Puno toga bih mogao još kazati, ali shvatili ste bit. Kroz razgovor s Nealom iz prošlosti Georgie želi znati gdje je pogriješila i kako će spasiti svoj brak. Kako će navesti Neala da se zaljubi u nju ispočetka.

Knjiga je prožeta humorom. Svaki čas možete opaziti neku šalu vezanu uz Harry Pottera i neke poznate serije.

Navijat ćete za Georgie i Neala. Znam da ja jesam. Knjigu sam završio u dva dana i poslije sam ju htio opet započeti - tako je bila slatka, divna i romantična. I nije samo za djevojke, knjigu bih preporučio ama baš svima.

[Josip Labaš]