četvrtak, 18. lipnja 2015.

OKSA POLLOCK: PROKLETE VEZE, Anne Plichota i Cendrine Wolf

Izdavač: Lumen, 2014.
4. knjiga iz serijala o Oksi Pollock
[franc. Oksa Pollock: Les liens maudits]
 

Oksa Pollock, nova Mlada Presvijetla Edefije, nakon dugo je vremena uspjela otvoriti dveri Edefije i po prvi se puta našla u svojoj domovini, zajedno sa još nekoliko otamo davno protjeranih Spašavaj-se-tko-može. Iako sretna što u Edefiju nije stigla sama, Oksu tišti što je neke svoje voljene, poput njene majke i njenog najboljeg prijatelja Gusa, morala ostaviti u Izvanjskom, u Londonu uništenom poplavama. Oksa, dakako, ima svaku namjeru što prije se po njih vratiti, ali da bi to mogla učiniti prvo mora popraviti ozlijeđeno Srce dvaju svjetova i ponovno uspostaviti ravnotežu između dva svijeta: Edefije i Izvanjskog.

Oksini zadaci kao Mlade Presvijetle nipošto nisu laki, a stvari joj još dodatno otežavaju njeni neprijatelji Izdajnici, na čelu sa zlim Ociusom i njegovim još gorim sinom Orthonom, koji će iskoristiti svaku priliku da iskoriste Oksu za svoje zle namjere. A kao da sudbina dvaju svjetova nije već sama po sebi dovoljno teško breme za jednu šesnaestogodišnjakinju, Oksu zbunjuju i novonastali osjećaji koje u njoj izaziva Tugdual, zagonetni mladić za kojeg joj još nije posve jasno pripada li njenim prijateljima ili neprijateljima. Dodajmo na to i neprestano brigu za majku i Gusa, koji su ostali zarobljeni u Izvanjskom i kojima prijeti smrt od ranije zadobivenih čini koje je na njih (posredno ili neposredno) bio bacio Orthon, i dobit ćemo cijeli niz nevolja koje mlada Oksa Pollock, novopečena Presvijetla Edefije, mora prevladati. A vrijeme joj neumoljivo istječe...

Nakon odbijenica od gotovo svih francuskih izdavača, Anne Plichota i Cendrine Wolf serijal o Oksi odlučile su izdati samostalno i lokalno podijeliti njegove prve primjerke zainteresiranim čitateljima. Upravo njima autorice mogu zahvaliti i na uspjehu samog serijala, jer je golemi broj vjernih čitatelja i fanova Okse Pollock kasnije uspio natjerati i izdavače da konačno prepoznaju potencijal ovih romana i izdaju čitavu seriju, koja je do sada dosegla već šesti nastavak, postigla međunarodni uspjeh i opcionirana je za filmsku adaptaciju.

Radi se o originalnom serijalu romana za mlade, smještenom u fantastični svijet Edefije, koji je zapravo neraskidivo povezan s našim 'običnim' svijetom i s njim mora neprestano biti u ravnoteži, kako bi oba svijeta opstala i nastavila postojati. Likovi su podijeljeni na stanovnike Edefije - Unutrašnje - i obične ljude - Izvanjske, a među njima opet vlada podjela na dobre i loše, pravednike i i izdajice, uz nekolicinu onih koji iz nekih vlastitih razloga još lelujaju negdje između, raskidani osjećajima odanosti i ispravnosti koji ih često vuku ka suprotnim stranama.

Oksa je centralni, i naslovni, lik svakog od romana, djevojčica koja je izabrana da bude nova Presvijetla svoje domovine i tu domovinu dovede do novog razdoblja prosperiteta, ali ona je također i tipična tinejdžerica koju muče tipični tinejdžerski problemi i s kojom bi se mnogi mlađi čitatelji mogli poistovjetiti. Poput većine svojih vršnjaka, Oksa je ponekad hrabra, a ponekad neodlučna, ponekad neovisna, a ponekad joj je potrebna podrška i pomoć obitelji i prijatelja, koji su uvijek tu da joj to i pruže. 

Kako se romani nastavljaju, pratimo Oksino odrastanje, njenu borbu s negativcima, neodustajanje na putu povratka u Edefiju, odlučnost da pomogne svojim voljenima koji su nastradali na tom putu, te pomiješane osjećaje prijateljstva i ljubavi koje Oksu prate u vezi njenog prijatelja Gusa i Tugduala, mladića koji joj se sviđa. Taj 'ljubavni trokut', koji se dao naslutiti već u 3. knjizi, a koji se ovdje nastavlja, posve je nepotreban i ne vidim zašto, ne samo ovdje, nego i u mnogim drugim sličnim knjigama u kojima su glavni likovi tinejdžeri, uvijek mora postojati nekakav ljubavni trokut. Čim se glavna protagonistica ili protagonist zaljube u neku osobu, odmah potom i njihov prijatelj ili prijateljica počnu prema njima iskazivati iste takve osjećaje, potičući u glavnim likovima osjećaj zbunjenosti i propitivanje tog prijateljstva, čime se klincima koji čitaju ove knjige, po mom mišljenju, šalje kriva poruka: da ne postoji pravo prijateljstvo, nego su tu uvijek neki potisnuti osjećaji koji kad-tad moraju isplivati na površinu. Voljela bih bar jednom vidjeti serijal knjiga za mlade u kojem postoji pravo prijateljstvo, bez ikakvih primjesa.

Mnogi Oksu Pollock uspoređuju s Harry Potterom, što je ipak malo pretjerana usporedba. Malo koji serijal ima ono što je potrebno da bi dosegnuo, ili čak nadmašio, Harrya, pa ovakve usporedbe na kraju stvore samo kontraefekt jer nam postave previsoka očekivanja koja serijal realno ne može ispuniti. Ali, usporedbe na stranu, ovo je sasvim solidan fantastični serijal za mlade, s originalnom pričom i simpatičnim likovima. Uspio je oduševiti brojne čitatelje diljem svijeta, pa, ako volite fantastiku, tajne svjetove i neobična stvorenja, provjerite može li oduševiti i vas.