petak, 5. lipnja 2015.

ONA KOJA ČEKA, Daniel Polansky

Izdavač: Znanje, 2015.
3. dio trilogije o Gradu sjena
[eng. She Who Waits/Low Town]


Warden, nekoć agent Crne kuće i odani podanik Krune, danas vlasnik krčme 'Teturavi grof', već dugi se niz godina, nakon što se 'umirovio', bavi dilanjem droge i sitnim kriminalom. Godine ga već pomalo sustižu i više nije mlad kao što je nekad bio, a od prije par godina se i očistio od ovisnosti o asortimanu koji dila. Sve mu je teže održati se na vrhu Grada sjena, najgoreg geta u svih Trinaest zemalja, i održati mir između uvijek zavađenih bandi koje operiraju područjem. Sad se još pojavila i neka nova droga, koja tjera ljude da polude u toj mjeri da su u stanju u djeliću sekunde potpuno izgubiti razum i raskomadati članove svoje obitelji.

Kada ga na razgovor u Crnu kuću pozove njegov bivši šef, Wardenu je jasno da se tu događa nešto više nego što se može naslutiti. A kada uskoro na površinu ispliva i ime davno ugašenog projekta Crne kuće u kojem se eksperimentiralo s drogom koja nemalo nalikuje ovoj što se pojavila na ulicama, Warden brzo poveže sve konce i shvati da ove novonastale događaje možda neće moći zaustaviti. Pokušavajući pripremiti uvjete za odlazak iz grada, Warden pokušava spriječiti dvije najnovije zavađene bande da se međusobno ne poubijaju, barem dok svi njegovi prijatelji (a i on sam) ne budu na sigurnom, van grada. No, Crna kuća daje sve od sebe da mu pomuti planove, a usto, jedina žena koju je ikad volio i jedina koja mu je slomila srce, ponovno se pojavljuje u Gradu sjena. Svaki korak koji napravi donosi mu samo još više prepreka na put koji vodi van iz grada, ali Warden je odlučan - ili će otići, ili mu nema druge no susresti se s Onom Koja Čeka Iza Svega.

Zaista odličan završetak ovog zaista odličnog serijala! Mogli biste me, doduše, nazvati malčice pristranom, jer jako volim ovaj žanr - fantasy noir - a tako ga malo ima u hrvatskom prijevodu.

Warden, iako sada osjetno stariji i spreman za (zasluženu) mirovinu, još uvijek pluta negdje na sredini između prave i krive strane zakona, još uvijek je u jednakoj mjeri ciničan i sarkastičan i još se odnosi prema svijetu oko sebe s nekim odvažnim buntovništvom poduprtim hrabrošću, ludošću i nerijetko čistom srećom, koja je još uvijek većinom na njegovoj strani, iako su u posljednje vrijeme njih dvoje pomalo počeli gubiti korak jedno s drugim. Onaj miks dobrog i lošeg koji čini njegov lik onime što jest, sada već počinje poprimati sive tonove, a svijet koji mu nikada nije bio izrazito sklon počinje mu uzvraćati sve udarce koje mu je Warden u prošlosti nanio. Wardenova gorko-slatka borba sa vlastitom prošlošću i demonima koje je u njoj ostavio u ovom dijelu trilogije kulminira, baš kao i sama trilogija, te je već od početka izvjesno da iz te borbe samo jedan njen sudionik može izaći kao pobjednik.

Budući da knjige u ovoj trilogiji nisu striktno povezane radnjom, svaku je knjigu moguće čitati zasebno. Postoje, doduše neki dijelići radnje u drugoj i trećoj knjizi u kojima se Warden prisjeća nekog lika ili situacije iz ranijih romana, zbog čega bih vam ipak preporučila da s čitanjem krenete po redu.

Finale trilogije donosi nam još jednu zasebnu priču, no za razliku od ranija dva nastavka ovaj je puno više orijentiran na samog Wardena i njegovu prošlost koja se ponovno pojavljuje u njegovoj sadašnjosti tražeći naplatu svih dugova. Puno pitanja i detalja o Wardenovoj prošlosti ovdje će napokon biti otkriveno, pogotovo oni dijelovi koji se odnose na njegovu povezanost sa Starcem i Crnom kućom. I sam Grad sjena u ovom romanu kao da dosiže neku točku kulminacije, nakon koje mu je budućnost neizvjesna - ili će opstati, ili će propasti. Sudbine Wardena i Grada sjena kao da su povezane, a ovaj roman je ovdje da nam otkrije u kolikoj su mjeri te sudbine povezane i kako njihova priča završava - po meni, očekivano, logično i smisleno, ali uz 'prasak' - baš onako kako je i trebala završiti.